1949-ben Békésen nyílt meg az ország első vidéki művelődési otthona, a város máig legszebb középületében, amely Benedicty József tervei alapján 1885-ben épült, Kaszinó céljára. Az 1978-as földrengés okozta károk felmérésekor kiderült, hogy az épület nagytermi rendezvények megtartására a továbbiakban nem alkalmas. Ez után 13 évnek kellett eltelnie, hogy Békés városnak ismét legyen művelődési központja. 1991-ben elkészült Bodonyi Csaba építész tervei alapján, a 420 férőhelyes színházterem, egy kamaraterem, klubszoba, két tanfolyami terem és kiszolgáló helyiségek. A több éves “vándorlás” után e szép új épületben folytattuk tevékenységünket.

Az évtizedeken át külön egységenként működő kulturális központ, múzeum és könyvtár a 2022-es évtől együttesen Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Kft. néven folytatja munkáját, a Békés városával kötött közművelődési feladatellátás keretében.

Célunk Békés város kulturális, közművelődési, könyvtár, múzeum, közösségi és sport életének magas színvonalon történő kiszolgálása, a nemzeti kultúra ápolása, irodalmi, zenei, képzőművészeti értékek megismertetése, a város kulturális és közösségi életének minél szélesebb körű bemutatása, az önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési és sport feladatainak ellátása, ennek érdekében kulturális központ, könyvtár, múzeum és sportlétesítmények működtetése. Fő cél egy 21. századi, fiatalos és lendületes közösségi központ megteremtése.

A nyári időszakban két hetes nagy rendezvény, zenei fesztivál megrendezése intézményünk tevékenységének kiemelkedő eseménye. Ez a Békés-tarhosi Zenei Napokat jelenti hangversenyekkel, zenei kurzusokkal, kiegészítő rendezvényekkel. A fesztivál gyökerei 1946-ra nyúlnak vissza. Ez volt a Tarhosi Énekiskola indulásának ideje. Az egykori Énekiskola 2007-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat, mellyel elismerték a Gulyás György által megteremtett zenepedagógiai értéket, 2016-ban felkerült a Magyar Értéktárba is. 2009-ben a Békés-tarhosi Zenei napok elnyerte a “Jó minősítésű művészeti fesztivál” címet.  Az évenként megrendezett fesztivál a magyarság – műveltség – zeneiség hármas egységében működik Kodály Zoltán és Gulyás György szellemi hagyatéka nyomán. Békés Város Képviselő-tesülete 2003-ban a rendezvénysorozatot a város Európai Uniós hozományává nyilvánította.  Céljaink között szerepel Kodály és Gulyás örökségének, a “tarhosi” szellemiségnek az életben tartása és erősítése, az, hogy a látogatók szellemi és minőségi élménnyel térjenek haza. Állandó kísérő rendezvényeink: a Békés-tarhosi Zenenbarátok Körének közgyűlése, a Református Magvetés Konferencia a Szép Magyar Beszéd olvasótábor. A zenei napok alappillére a hagyományosan megrendezésre kerülő nyitókoncert, melyen már hosszú évek óta a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar játékát élvezhetjük, valamint a Békés-tarhosi Kórustalálkozót.  A repertoárba, amennyiben valamilyen évfordulót ünneplünk, – mely kapcsolható és beépíthető a programsorozatba-, azzal mindenképpen élni szoktunk, ahogy nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, fiatal művészek felkérésére, népzenei hagyományaink ápolására.

Minden év augusztusában rendezi meg a város a “Madzagfalvi Napok”-at, amelynek szintén főszervezője a kulturális központ. Ez a nagyrendezvény hagyományteremtő szándékkal indult el. A szabadtéri színpadon nonstop programmal igyekszünk kielégíteni a városlakók, illetve az idelátogatók igényeit. A két nap folyamán fellépési lehetőséget biztosítunk a helyi és kistérségi amatőr művészeti csoportok számára. A rendezvények tervezése-szervezése és lebonyolítása a kulturális központ szervezésében és koordinálásában, a város civil és vállalkozói kapcsolataira, közösségeire épül. Olyan programsorozatot kínálunk évről-évre, ahol a város és környéke lakosai széles közönség rétege találhatja meg a számára érdekes, hasznos és fontos eseményeket. A rendezvény során több, mint száz programelem kerül megvalósításra.

Az események az alábbi nagy témacsoportok köré épülnek:

 • Koncertek
 • Kiállítások
 • Szórakoztató produkciók
 • Hagyományőrző rendezvények
 • Sport rendezvények, egészségmegőrző mozgásprogramok
 • Egészséges életmód programok
 • Gasztronómiai rendezvények
 • Város- és rendezvénymarketing
 • Kulturális alapú helyi értékfeltáró- és gazdaságfejlesztő rendezvények

Célunk a kulturális központ tevékenységét minél szélesebb közönség előtt bemutatni, a kultúra terjesztésének közvetítő közegeként funkcionálni. Fontos számunkra a civil szervezetekkel való együttműködés, így kapcsolatban állunk a város számos egyesületével. 

Intézményegységeink:

 • kulturális központ
 • könyvtár (Gyermek – és felnőttkönyvtár)
 • múzeum (Békési Galéria, Nagyház, Békési Ház, Iskolamesteri lakás)
 • sportpálya
 • sportcsarnok
 • Civil ház
 • Digitális Tudás Központ