Navigáció

 
A Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, továbbá az Életfa KulturálisAlapítvány történelmi tanulmányi versenyt hirdet Békés megye általános iskolák felső tagozatos diákjai számára, melynek címe: Gyermekemet az országért – A tatárjárás (1241-1242).

A verseny az azonos címet viselő múzeumi vándorkiállításhoz kapcsolódik, ami 2008. november 5-ig tekinthető meg Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeum nagytermében. A versenyre való felkészülést – a kiállítás megtekintésén túl – annak hivatalos honlapja is segíti (www.tatárjárás.hu, a honlap egyik ékezet nélküli elérési lehetősége: www.tar.hu/tatarjaras).
 
A versenyre a megye általános iskolái vagy 6 és 8 osztályos gimnáziumai nevezhetnek 4 fős csapatokkal, melynek összetételét az alábbi módon jelöljük ki: 2 fő 7. és 2 fő 8. évfolyamos tanuló. A versenyen való részvétel ingyenes, nevezési díjat nem kell fizetni. Egy iskola több csapatot is nevezhet.
 
A nevezés határideje: 2008. szeptember 30.
 
A nevezés módja: a kiállítás hivatalos honlapjáról 2008. szeptember 15-től letölthető az első forduló feladatlapja és a nevezési lap, illetve a versennyel kapcsolatos további fontos információk. A versenyen indulni kívánó iskoláknak 2008. szeptember 30-ig kell a feladatlapot és a nevezési lapot kitöltve visszajuttatni a honlapon szereplő címre elektronikusan vagy postai úton.
Minden felkészítő tanárnak ajándékként átadjuk a kiállításhoz kapcsolódó CD-t. Az első forduló visszaküldött feladatlapjai alapján választja ki a megyén kívüli szakembereket is tartalmazó zsűri a legjobb csapatokat (maximum 10-t), akik a békéscsabai döntőben mérhetik össze a tudásukat.
 
A döntő időpontja: 2008. október 21. (kedd). A döntővel kapcsolatos részletekről az érintetteket időben tájékoztatjuk, illetve a versennyel kapcsolatos információk szeptember 15-e után a honlapon olvashatók.
 
A verseny szakmai vezetője: Dr. Szenográdi Péter tanár, a vándorkiállítás történelmi szakkonzulense.
A zsűri tagjai: Dr. Ritoók Ágnes régész (Magyar Nemzeti Múzeum), Dr. Basics Beatrix művészettörténész (Budapesti Történeti Múzeum), Dr. Szatmári Imre régész (Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója)
 
A döntőbe jutott csapatok díjazása: Az első helyezett csapat a felkészítő tanárával együtt részt vehet a kiállítás erdélyi (csíkszeredai) megnyitóján. A második csapat a felkészítő kollégával együtt elutazhat a debreceni megnyitóra. A megnyitókkal kapcsolatos utazási-, étkezési- és (Csíkszereda esetén) szállásköltségeket a szervezők állják. A harmadik helyezett csapat tagjai értékes tárgyjutalmakat kapnak, de a döntő minden résztvevője jutalomban részesül. 

Bővebb információ: www.kultura.bmk.hu