Navigáció

1956. október 23-a a fiatalok forradalma. Tőlük volt hangos a pesti utca, s szabadságvágyuk hősökké avatta őket. 52 év távlatából a mai fiatalok már nem ugyanazt látják, mint ’56-ban a forradalom harcosai – a hősi halottak megkopott képei, a sokat szenvedett öregek szavai elfedik azt, ami közös: a tizen- és huszonéves szíveket, amelyek fél évszázaddal ezelőtt ugyanúgy szabadon szerettek volna élni, szeretni, dolgozni és alkotni, mint ma.

Az ’56-os fiatalság felidézésére a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió közös forgatókönyv-író és ötletpályázatot hirdet.
A kiírók olyan 8 perces filmetűd-terveket vagy legfeljebb 3 oldalas ötleteket várnak a pályázóktól, melyek az 1956-os forradalomról, annak fiataljairól szólnak, s 1956-ban vagy a jelenben, egy helyszínen játszódnak.
A beérkező pályázatokat hattagú zsűri bírálja el, melynek elnöke Bereményi Géza filmrendező, s tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Pálfi György filmrendező, Gryllus Dorka színésznő, Seres Tamás rendező, és Meskó Zsolt producer.
 
A zsűri 6 pályaművet díjaz, s a terveket és ötleteket az eredményhirdetést követően a Magyar Televízió alkotói stábja megvalósítja, a filmeket elkészíti. A győztes műveket 2009. október 23-án este 8 órai kezdettel, ünnepi műsorai keretében mutatja be az MTV 1-es csatornája.
 
Pályázati határidő: 2008. október 28.
 
Pályázati feltételek:
 
A pályázaton részt vehet minden magyarországi vagy határon túli magyar közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató, 30. életévét be nem töltött diák, aki forgatókönyvét (max. 8 perc) vagy filmötlete leírását (max. 3 A4-es oldal) 2008. október 28-ig eljuttatja a 1054 Budapest, Szabadság tér 17. postai, vagy a filmszabadsag56@mtv.huEz az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címre.
 
A pályázati adatlap letölthető a www.magyarorszag.hu/filmszabadsag56 illetve a www.mtv.hu honlapokról.
 
Ünnepélyes eredményhirdetés: 2008. november 4.

Bővebb információ:www.kultura.bmk.hu