Navigáció

Az Életfa Kulturális Alapítvány a Békés Városi Kulturális Központtal együttműködve  informatikai képzéseket hirdet civil szervezetek tagjai számára


Jelen informatika központú világunkban egyre több civil szervezet kerül hátrányba, ha nem tudja hatékonyan használni a korszerű infokommunikációs technológiákat. Ez különösen érzékenyen érintheti a hátrányos helyzetű kistérségeket és településeket, ahol jelenleg az egyik legfontosabb feladat a digitális esélyegyenlőség megteremtése azáltal, hogy korszerű, a civil életben közvetlenül hasznosítható ismereteket szereznek partnereink. 

A program során az Életfa Kulturális Alapítvány Békés megyei hátrányos helyzetű településen élő civil szervezetek tagjai számára szervez  informatikai képzéseket közművelődési intézmények bevonásával. 
 
A képzés célja a résztvevőkkel megismertetni a civil szervezetek által használt internetes tartalmi szolgáltatásokat egy 30 órás ingyenes informatikai képzés során. 
Fontos feladat a szemléletmód, a készségek kialakítása, amelyek birtokában partnerszervezeteink tagjai képessé válnak az internetes szolgáltatásokat használni, működtetni, információkat szerezni, tájékozódni, szakmai kapcsolatokat építeni. 

Képzéseink gyakorlat központúak, elsődleges célunk, hogy a megszerzett ismeretek közvetlenül alkalmazhatók legyenek a mindennapi civil szervezeti munka során.


A képzések két kategóriában kerülnek lebonyolításra: 

  • alapképzés – ismerkedés és alapműveletek a számítógéppel és internettel
  • haladó képzés – digitális esélyegyenlőség a civil szervezeti életben – online csoportmunkától a honlapig. 

 

A haladó képzés során képzési modulokat kívánunk meghatározni, melyből a csoport döntése alapján ki lehet választani a civil szervezet számára legfontosabb képzési anyagokat. Erre a kiválasztásra felmérő űrlapokat kell majd kitölteni, melyek kiértékelése után kerül sor a végleges képzési program meghatározására.

Képzési modulok pl.: 
  • On-line csoportmunka,
  • Információ- és pályázatfigyelés, feldolgozás, információmegosztás,
  • Tartalomfejlesztés, honlapépítés és gondozás
  • Elektronikus pályázati rendszerek, on-line pályázatírás stb.
 
Célunk, hogy a képzés lebonyolítása után a csoportok tagjai (és a későbbiekben csatlakozó tagok) gyakorlati tapasztalataik megosztására klubot és/vagy on-line közösséget hozzanak létre, ahol a továbbiakban egymástól is tanulhatnak. 
 
Egy-egy civil szervezetből 2-4 fő jelentkezhet, így a tagok a képzés után is hatékonyan tudják alkalmazni megszerzett ismereteiket.

A képzésekre jelentkezési lapot kell kitölteni, a jelentkezések regisztrálása beérkezési sorrendben történik. Jelentkezési határidő: 2009. január 23. péntek

Jelentkezési és képzési helyszín: Békés Városi Kulturális Központ, Békés, Jantyik M. u. 23-25.


A jelentkezések beérkezése és feldolgozása után minden jelentkező meghívót kap egy január végén, vagy legkésőbb február elején tartandó közös megbeszélésre, ahol kialakítjuk a képzési csoportokat (egy csoportban legfeljebb 10 fő lehet), valamint meghatározzuk a csoportok képzési időpontjait. Minden esetben több időpontból adunk választási lehetőséget. 
A képzésekre általában hétköznapokon a délutáni-koraesti órákban kerül sor. Egy alkalommal egyszerre négy tanítási órát tervezünk lebonyolítani. Egy tanítási óra 45 perces időtartamú.
Indokolt esetben egy-egy csoport képzésére hétvégén is sor kerülhet. Ebben az esetben két teljes hétvégével (szombat – vasárnap) kell számolni. 
A projekt 2009. május végén zárókonferenciával zárul ahol összegezzük a tapasztalatokat és útjára indítjuk az internet civil felhasználásra épülő önképző klubunkat. 

Bővebb információ és jelentkezési lap az eletfa.hu és bekesikultura.hu oldalakról törlthető le, illetve a Békés Városi Kulturális Központban Koszecz Sándortól (koszecz.sandor@bekesikultura.hu), vagy Csökmei Gábortól (csokmei.gabor@bekesikultura.hu) kérhető.

A képzés támogatója: Nemzeti Civil Alap
 
Koszecz Sándor
elnök
Életfa Kulturális Alapítvány