Navigáció

Időpont: 2009. szeptember 19- 20.

A közművelődési feladatot ellátó intézmények, szervezetek ismét bekapcsolódhatnak „Kultúrházak éjjel- nappal” címmel megrendezésre kerülő, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó programsorozatba. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a hagyomány szerint szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz olyan épület és helyszín kapuja nyílik meg ingyenesen a látogatók előtt, amely kulturális értéket képvisel, mint épített örökség, vagy mint kulturális helyszín.

A meghirdetők fontosnak ítélik, hogy lehetőséget adjanak a látogatóknak annak megismerésére is, milyen magas szintű a közművelődést szolgáló intézményekben, szervezetekben folyó szellemi kulturális örökség védelem, valamint az új értékeket teremtő alkotó tevékenység. A meghirdető szervek azt javasolják, hogy a 2009-ben a magyar nyelv szépsége, kifejező ereje, valamint a színjátszás személyiség- és közösségépítő szerepe, az öntevékeny színjátszás, mint eleven hagyomány, a kulturális örökség része álljon a kísérő rendezvények központjában.
     
Elvárások az akcióban való részvétellel kapcsolatban:
     
Az eseménynek része legyen a kultúrát szolgáló épület, vagy épületek megtekintése, függetlenül annak állapotától, és attól is, hogy kapcsolódik-e az idei év prioritásához. Amennyiben a kísérő-rendezvény nem az épületünkben, hanem egyéb helyszínen zajlik, akkor is adjunk módot a közművelődést szolgáló épület megtekintésére.
Akár épületet vagy épületeket bemutató programmal is be lehet kapcsolódni, kísérő rendezvények szervezése nélkül.
Szervezhető séta út, amely során a  közművelődést szolgáló épület mellett megtekinthetők a település más építészeti értékei.
A meghirdetők kérik, hogy minél többen vállalkozzanak- az épület látogathatóságán, mint minimális nevezési lehetőségen túl- programok, különösen éjszakaiak lebonyolítására.
A benevezőknek vállalniuk kell, hogy településükön az ingyenes épületlátogató hétvége szombati napján 17 órakor elhangzik Kazinczy Ferenc: Híven szeretni… című verse.
     
Jelentkezés:
A www.kulturhazak.hu oldalon kitölthető űrlapon, amely elérhető a Kulturális Örökség Napjai www.oroksegnapok.hu nyitó oldalán található a Kultúrházak éjjel-nappal linkről is.
Kérjük, hogy lehetőleg elektronikusan jelentkezzenek! Papír alapú jelentkezésre is mód van a www.kulturhazak.hu oldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és postázásával, amelyet kérésre postán is megküld az akció koordinátora. A jelentkezés regisztrálásáról értesítést küldünk.
Beküldési határidő: 2009. június 20.
Javításra, kiegészítésre július 11-ig van lehetőség.
     
A jelentkezéseket várja a koordinátor: Gábor Klára
Postázási cím: 2900 Komárom Jedlik Ányos u.8.
Tel: 20 / 9627629 Fax: 34/540 255 e-mail: comorra@t-online.hu
    
A Kultúrházak éjjel-nappal országos közművelődési akció kezdeményezői:

     Kulturális Központok Országos Szövetsége
     Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
     Művelődési Intézmények Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége
     Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus
     Magyar Népművelők Egyesülete
     Magyar Szín- Játékos Szövetség

Forrás: kultura.bmk.hu