Navigáció

Ez évben tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat, a vár előtt, erre az alkalomra kialakított sokadalmi téren.
A rendezvény célja: a Dél-alföld sokszínű folklórhagyományainak, a soknemzetiségű élő néptánc és népi kézműves kultúrájának bemutatása. Az ide látogatókat színvonalas rendezvény várja, amelyen belül egy igazi „élő forgatagba” kerülnek, több száz néptáncos, kézműves, vásári komédiás szórakoztatja a vendégeket.

A három nap alatt a „Dél-alföldi régió gyapjú szőttesei és szálas anyagai” címmel egy kiállítás is láthatnak az érdeklődők.
A forgatagot gazdagítja a péntek esti menettánc – a helyi művelődési központtól a várig – amely igen népszerű a rendezvényre látogatók körében.
A Körös-völgyi Sokadalom a Gyulai Várszínház évadnyitó rendezvénye, így természetesen az ágyúlövés is felhangzik majd az ódon falak mögül.
A program részeként kerül megrendezésre a III. Országos Gyermektánc Fesztivál 8 magyar gyermek együttes közreműködésével és a III. Határmenti Művészeti Találkozó, amelynek keretében Erdélyből, a Vajdaságból is érkeznek énekesek, zenészek, táncosok, mesemondók, vásári komédiások.
Hagyományosan a sokadalom része a Viharsarki Táncosok Találkozója, az idén tizenharmadik alkalommal fogadja az érdeklődőket. 2009. június 27-én több mint 10 Békés megyében működő gyermek és felnőtt táncegyüttes mutatja be az elmúlt év legsikeresebb koreográfiáját délután, illetve az este lebonyolított Viharsarki néptáncgálán.
A rendezvény három napja alatt 1100-an gondoskodnak arról, hogy az idelátogatók kellemes élményekkel gazdagon térjenek haza, többek között 880 fellépő, 180 kézműves.

A színpadi produkciók mellett népi gyermekjátékok és táncház is várja a néptánckedvelőket.
Természetesen vásárfia nélkül sem távozhatnak a sokadalomból. Népi iparművészek garantált minőségű, tradicionális esztétikai értékeket képviselő alkotásait is megvásárolhatják.
A gyermekeket mindhárom nap a Kukucska Színház szórakoztatja, emellett „régimódi” játszótéren múlathatják idejüket.
A gazdag folklórprogram, a magyaros vendéglátás mellett az idén először „Nyanyicska” konyhája (szlovák ételek) is várja a látogatókat.

Szeretettel vár mindenkit Gyula városa és a szervezők: a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megyei IBSEN Kht. Kulturális Irodája, a Viharsarok Néptáncszövetség, Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület szeretettel vár mindenkit a Dél-alföld folklór ünnepére, ahol a tájegységre jellemző néphagyományokból, tárgyi és kézműves kultúrából kaphatnak ízelítőt.

Forrás: kultura.ibsen.hu