Navigáció

Az Életfa Kulturális Alapítvány immár több mint tizenöt éve szervez és rendez hagyományos műveltségünk szellemiségére és lelkületére épülő programokat.
A közelmúltban nyilvánvalóvá lett válság újra felteszi a kérdést, hogy mi közünk van hagyományainkhoz itt a huszonegyedik század elején? Amennyiben műveltségünkben csupán a régmúlt szép emlékeit vagyunk hajlandók keresni és megtalálni, akkor egyre kevesebb…

Ha a felszín mögött a rendszert is vizsgáljuk és a felszín mögötti magot keressük, akkor a válság közepette azt láthatjuk, hogy hagyományos műveltségünk szerves élő rendszerként képes eligazítani bennünket. Nehezen lehetne ökológiaibb, fenntarthatóbb műveltséget elképzelni, mint azt, amely lényege szerint egylényegű azzal a természettel és épített környezettel, melyben életét szervezi.

Mára megszervezték magukat az egyes műveltségi területekhez tartozó körök, a kézművesek, a természetgyógyászok, a biokultúrával foglalkozók és sokan mások. Ahhoz azonban, hogy az eredendő egység újra megerősödjön, szükséges, hogy a helyi értékekre épülve ezen körök szellemi társaikkal találkozhassanak. Adott legyen az átjárás az egyes szakmai területek között. Ugyanakkor fontos cél az is, hogy az érdeklődők számára olyan ismeretterjesztő alkalmakat kínáljunk, amelyet  műhelyeinkben közvetlenül ki is próbálhatnak és a mindennapi életünkben is folyamatosan gyakorolhatnak. Ennek érdekében szervezzük népfőiskolai kezdeményezésünket.

Olyan hétvégi alkalmat kínálunk, melyben jelen van nemcsak az ismeretterjesztés, hanem a hozzá kapcsolódó gyakorlati műhelymunka is. Nemcsak beszélünk helyi értékeinkről, de célunk szerint a mindennapi cselekvéseink részévé kívánjuk tenni azt a műveltséget, mely eddig is megtartott minket és reményeink szerint ezután is jövőnk alapja lehet.

Hívjuk és várjuk népfőiskolai hétvégéinkre, melynek első alkalma 2009. november 21-én szombaton 9 órakor kezdődik  a Békés Városi Kulturális Központban (Békés, Jantyik M. u. 23-25.).

További tervezett időpontok:
2009. december 12-13.,
2010. február 13-14., április 10-11.

A Békési Örökség Népfőiskola első alkalmának tervezett programja:

2009. november 21. szombat

  9.00 –   9.30        Beérkezés, regisztráció
  9.30 –   9.40        Köszöntő, Koszecz Sándor az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke
  9.40 – 10.20        Hamvas Gábor: Világfa – szerves társadalomszemlélet
10.20 – 10.50        Vetró Mihály: Mesélő nemezek
10.50 – 11.00        Szünet
11.00 – 11.40        Győrffy Sándor: Élet igenlő gondolkozás – életigenlés a kertben
11.40 – 12.10        Baji Béla: Önellátó biogazdálkodás
12.10 – 12.30        Tóth Miklós: KörösKör – Közösségi Önsegítő Rendszer
12.30 – 13.00        Kérdések és válaszok az elhangzottakról, azaz közös gondolkodás arról, hogy „hogyan tovább?”
13.00 – 14.00        „Terülj, terülj asztalkám” – büféebéd a Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület közreműködésével, közben „Receptklub”
14.00 – 14.30        Baranta bemutató a Körösök Völgye Baranta csapat közreműködésével. A bemutató után be lehet kapcsolódni a nyílt edzésbe
14.30 – 17.00        Műhelymunkák a Kulturális Központ termeiben.

Ebben az idősávban egy időben több műhely működik, forgószínpad szerűen kipróbálható bármelyik
– Biokultúra kör – beszélgetés előadóinkkal a biokultúra aktualitásairól
– KörösKör működése a gyakorlatban – kérdezz-felelek – tagfelvétel
– Nemezkészítés Vetró Mihály vezetésével
– Adventi koszorú készítés és népi hangszerek, játékok készítése Adorján Lászlóné és Balog Gáborné vezetésével
17.00 –         Belencéres táncház
            Népdalokat tanít János Hajnalka
            Néptáncot tanít Mahovics Tamás
            Közreműködnek a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai és a Suttyomba Zenekar

A jövő megalapozása érdekében rendezvényünkre családokat is várunk. A délelőtti szakmai előadások alatt Komlódi Anna vezetésével évköri ünnepeinkhez kötődő játszóház várja a gyerekeket, délután pedig a gyerekek akár a játszóházban, akár a családdal, közösen folytathatók az együttes tevékenységeket.

A rendezvény teljes költsége 8000 Ft/fő, melyből pályázatainknak köszönhetően kötelező részvételi díj nincs, de egyéni döntés alapján 1000, vagy 2000 Ft-os támogatójegyek válthatók.
Itt hívjuk fel jelentkezőink figyelmét arra, hogy a nap során lehetőség lesz belépni a KörösKör önsegítő rendszerbe is.

További részletes információ Koszecz Sándortól, vagy Budai Tündétől kérhető a 66/411-141-es telefonszámon, vagy az eletfa@eletfa.hu címen.

A rendezvény szervezői:
Életfa Kulturális Alapítvány,
Békés Városi Kulturális Központ, Közös Pont Egyesület

A rendezvény támogatója: Békés Megye Önkormányzata
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!