Navigáció

altIDŐPONTVÁLTOZÁS! Értesítjük kedves vendégeinket, hogy megbetegedés miatt az előadás a meghirdetett időpontban elmarad!
Az új időpont egyenlőre egyeztetés alatt van, melyről később tájékoztatjuk Önöket! Azon kedves érdeklődők, akik már jegyet váltottak az előadásra és vissza szeretnék váltani, lehetőségük van a Kulturális Központban, pénztári órákban:
H-P: 8.00 – 16.00. Megértésüket köszönjük!

Békés város egyik testvértelepüléséről érkezik hozzánk a gyergyószentmiklósi Figura-Stúdió Színház az erdélyi magyar színházak nem-hagyományos törekvéseket képviselõ társulata ez év márciusában.

Georg Büchner: Leonce és Léna c. romantikus vígjátéka 2010. március 30-án 19.00 órától látható a Békés Városi Kulturális Központban. (5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.)

Jegyárak:
– diákoknak: 650 Ft/fő
– felnőtteknek: 1500 Ft/fő

A romantikus vígjáték leírása:

A Leonce és Léna eseményei az emberiség kertjében történnek. Itt próbál uralkodni Popo király az elvont eszmék segítségével, itt keresi a mindennapok boldogságát Valerio és itt üldözi a szerelmet Leonce és Léna is. A történet minden bizonnyal a felnőtté válás drámája (akárcsak az előképek: Shakespeare Hamletje és Romeó és Júliája), ennek terhe elől próbál maszkokba menekülni Leonce, és ezért indul útnak.

Büchner drámájában az út szimbolikus jelentőségű: saját sorsukba avatja be a szereplőket, megtapasztaltatja velük azt az énjüket, amely őszintén feltárulkozik, és amely mégis sorsszerűen esik egybe azokkal az ideálokkal, amelyek elől mindketten menekülnek. Leonce számára a felnőttéválás egzisztenciális feladatán túl az a felismerés az igazán nagy teher, hogy az őt körülvevő maníros-hazug világ érintkezési és életvezetési formáiban a véletlen játéka folytán ráismer önmagára és Lénára. A kérdés most tehát az, hogy hova lehet ezentúl menekülni, és szabad-e megőrizni ezt az újonnan felfedezett ént – nem marad más hátra, mint a Játék emberközi világa, egy artisztikusan teremtett kétszemélyes lét, ahol a keser-édes szerelembe lehet kapaszkodni – a többi megannyi álom, fikció.

Bővebb információ: bekesikultura@bekesikultura.hu, 0666/411-142, 0620/569-80-58