Navigáció
A nem hivatásos művészetek közül talán a népzene az, amely a legnagyobb tömegeket vonz Békés megyében. Az elmúlt időszakban a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája által szervezett népzenei folklór hagyományok ápolását segítő rendezvényeken nagy volt az érdeklődés, mind a fellépők, mind a látogatók részéről. A megyében működő népdalkörök, népzenei együttesek, valamint népdalénekesek és népzenei szólisták évek óta igen szép eredményeket érnek el a népzenei minősítőkön és a „Kádár Ferenc” népdaléneklési versenyeken.

A „Tiszán innen – Dunán túl” országos gyermek népdaléneklési verseny több mint tíz éve rendszeresen megrendezésre kerülő seregszemle, amelyet a 2009/2010-es tanévben a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet hirdettet meg. A verseny Békés megyei fordulóját a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája a Békés Megyei Tudásház és Könyvtárral együttműködve rendezte meg.

A verseny célja elsősorban a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló előadásmód fejlesztése, a kreativitás növelése. A versenyt az általánosan képző iskolák számára rendeztük, olyan gyerekeket és fiatalokat vártunk, akik a középiskolában, tanórai keretekben sajátítják el a népdaléneklés hagyományait.
A Békéscsabán a Békés Megyei Tudásház és Könyvtárban megrendezésre kerülő rendezvényen Hrabovszki Mihály, az intézmény igazgatóhelyese köszöntötte a megjelenteket, majd Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke nyitotta meg a versenyt.
Békés megyéből 17 fellépő mutatta be produkcióját, a versenyzők Békéscsabáról, Gyuláról, Dombegyházáról, Battonyáról, Orosházásról, Vésztőről, Szeghalomról és Körösladányból érkeztek.
Az előadásokat háromtagú szakmai zsűri értékelte: Surinásné Tóth Olga karnagy, Gózon Mihályné Majorosi Tímea népdalénekes és Barbócz Sándor népzenész.
A kisegyüttesek, énekegyüttesek és szólisták részvételét a szervezők emléklappal jutalmazták, a legszínvonalasabb produkciókat bemutató díjazottak pedig oklevélben és tárgyjutalomban részesültek.

A „Tiszán innen – Dunán túl” Országos népdaléneklési verseny Békés megyei döntőjén elért eredmények:

7-8. osztály életkori kategóriában:

Szólóének műfaji kategóriában:
I. helyezet: Krett Krisztina (Petőfi Utcai Általános Iskola – Békéscsaba)
II. helyezet: Kovács Adrienn (GYAKI Implom József Általános Iskola – Gyula)
III. helyezet: Tóth Vivien (Tüköry Lajos Általános Iskola – Körösladány)

Kisegyüttes műfaji kategóriában:
I. helyezet: Gyöngyfüzér kisegyüttes (2. Sz. Általános Iskola – Békéscsaba)
II. helyezet: Gelle Dóra, Tóth Betina (Vésztői “Kis Bálint” Református Általános Iskola)
III. helyezet: Kovács Adrienn, Rózsa Kitti, Megyeri Balázs (GYAKI Implom József Általános Iskola – Gyula)

Énekegyüttes műfaji kategóriában:
I. helyezet: Petőfi Utcai Általános Iskola 7. c. osztály csoportja (Békéscsaba)
II. helyezet: Gyöngyfüzér énekegyüttes (2. Számú Általános Iskola – Békéscsaba)
III. helyezet: „Kränzlein” énekegyüttes (GYAKI Implom József Általános Iskola – Gyula)

9-10. osztály életkori kategóriában:

Szólóének műfaji kategóriában:
I. helyezet: Czirle Krisztián (Mikes Kelemen Gimnázium és Szakközépiskola – Battonya)
II. helyezet: Lakatos Katalin (Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium – Békéscsaba)
III. helyezet: Puha Ábel (Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium – Gyula)

Az országos döntőbe szólóének, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában, mindkét korcsoportban a megyei fordulón a zsűri által 1. és 2. helyezést elért tanulók képviselhetik Békés megyét a 2010. április 17-én Budapesten a Néprajzi Múzeumban.