Navigáció

  június 22 kedd 19.30 óra

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenye
Közreműködik Csökmei Margit trombitaművész
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

Helyszín: Békés Városi Kulturális Központ színházterem
Köszöntőt mond: Izsó Gábor Békés város polgármestere
Műsor: 
Erkel Ferenc: Bánk Bán – Előjáték
Csajkovszkij: Rómeó és Júlia – nyitányfantázia
Szünet
Arutjunjan: Trombitaverseny
Előadja: Csökmei Margit trombitaművész
Dvorak: Szláv táncok Op.46. No. 1. 2. 8.

 

Csökmei Margit a Békési Zeneiskolában kezdett el trombitán játszani 10 éves korában. A hosszú zeneiskolai évei alatt föl sem merült benne, hogy egyszer majd hivatása lesz a hangszeren való játék. Csak az érettségi után döntött a zenei pálya mellett. 

A Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett szakmai tagozaton, majd 2002-től a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumában Boros József szárnyai alatt folytatta zenei tanulmányait. Számos versenyen és kurzuson való részvétel után 2004-ben felvételt nyert aSalzburgi Mozarteum – ba, Prof. Hans Gansch – hoz. 

Egyetemi évei alatt a legkülönbözőbb formációkban próbálhatta ki magát, a szóló játéktól a barokk kamarazenén át a nagyzenekari koncertekig. 

A szólótrombitás hölgy ütőképesen ajánlja magát briliáns és biztos játékával” – így ír Csökmei Margitról 2008-ban a Salzburger Nachrichten, a Junge Philharmonie Salzburg egyik koncertje után, ahol többek között Igor Stravinsky Petruschkája volt műsoron. 

A változatosság azonban ma is éltető eleme. Szívesen játszik barokktrombitán is, ami a legkedvesebb hobbijai közé tartozik. Számos fellépése volt már aHarmonia Consorttal (Szeged), Salzburger Hofmusikkal, a Sans – Souci és más barokk együttesekkel. 

Legfrissebb tapasztalatait olyan kamarazenekarokban szerezte, mint például a Camerata Salzburg. Olyan nagyszerű művészekkel dolgozott már együtt, mint Leonidas Kavakos, Sir Roger Norrington, vagy André Previn. Jelenleg pedig ideje nagy részét Svédországban tölti, ahol a Swedish Chamber Orchesrta – nál játszik.

 

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar 1959 őszén alakult, Békéscsabai Szimfonikus Zenekar néven. Alapítója és első karmestere Sárhelyi Jenő, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, aki az együttes első 12 évének művészeti vezetője is volt. A tagok az iskola tanárai, felsőbb évfolyamos növendékei, a színház zenészei, a helyi katonazenekar tagjai valamint lelkes amatőr muzsikusok voltak. 

Az együttes szimfonikus zenekarrá 1971-ben, Jancsovics Antal karmesteri működése idején vált. Azóta Füzesséry Tibor, Cser Miklós, Molnár László, Martos László, Sugár Miklós, Gál Tamás, Nagy Zsolt és Gémesi Géza dirigálta a zenekart.

A jelenlegi karmester, és művészeti vezető Somogyi-Tóth Dániel, aki 2007 novembere óta irányítja a zenekar szakmai munkáját.

Az együttes hagyományosan a filharmóniai koncertek, megyei kultúra napi ünnepségek, újévi, jótékonysági- és ifjúsági koncertek állandó közreműködője.

A zenekar tagjai a megye településeinek legjobb zenetanárai, akik amellett, hogy hivatásnak tekintik az ifjúság zenei nevelését, nem váltak meg előadóművészi ambíciójuktól sem. 
Az együttes neve 2008. május 19-én változott Békéscsabai Szimfonikus Zenekarról ünnepélyes keretek között Békés Megyei Szimfonikus Zenekarra.