Navigáció

A viziút ismertetése:

37,3 fkm: jobb part és bal part Szanazug.
32,7 fkm: Doboz-Békéscsabai közúti híd. A jobb parttól 1 km-re Doboz község. (Weinckheim kastély és park, műemlék raktár.) A békési duzzasztó üzemelésekor a meder vízszintje átlag 2 m-t emelkedik, a víz csaknem a belső töltéslábig elönti a bal parti hullámteret. Szeles időben erős hullámzás alakul ki.

26,3 fkm: Békési duzzasztómű. Átemelés a bal parti mellékágakban! A bal parti töltés mentett oldalán található a Dánfoki Üdülőtábor, …kemping és motel szabadstranddal, mely a duzzasztó felvízi bögéből szivornyák segítségével kapja a friss körös-vizet.

25,0 fkm bal part: szabadstrand és vízi sporttelep. Innen kb. 1 km a város termál gyógyfürdője…
23,4 fkm: Békés-Tarhos közúti híd.
23,0 fkm jobb part: vízügyi kikötő és téli hajómenedékhely, bal part kereskedelmi kikötő (jelenleg használaton kívül, épült: 1940-43-ban) és a bal parti töltés mentett oldalán az ipari műemlék „Nostra” gabonatárházzal.
22,0 fkm bal part: az Élővíz csatorna torkolatának gőzüzemű szivattyútelepe (műemlék, épült: 1900-ban) gátőrházzal.
21,6 fkm bal part: az Élővíz csatorna torkolata, innen a Körös szabályozások-kori kanyarátmetszéseit leszámítva, nagyjából újra az eredeti medrében kanyarog a Kettős-Körös.
21,4 fkm jobb part: szakadó part, – ha sikerül kikötni – partéltől 50 m-re megcsodálhatjuk a 150 évesnek beszült óriás fehér nyárfát.
19,2 fkm a jobb parti partél és a töltésláb között: hosszan elnyúló téglafalat láthatunk, melyet 1861-1864-ben építettek a töltésekben, a szivárgás csökkentésére. Töltés-áthelyezés kapcsán került felszínre.
19,0 fkm jobb part: a Körösre oly gyakran jellemző partsuvadás szép példáját láthatjuk. Kettős kanyar következik, – helyi elnevezése: „ Samu kanyar”.
18,0 fkm bal part: a Nagykunsági XIV-es öntözőfürt úszó vízkivételi művének öblözete. A töltés mögött a túrázók számára is nyitott horgásztanya, pihenő-, szállás-, és sátorhellyel.
17,2 fkm jobb part: az 1980. július 30-i gátszakadás emlékműve.
15,3 fkm jobb part: a Hosszúfoki főcsatorna torkolata és a Bodoky Károly Vízügyi Múzeum. Vele szemben a bal parton kis víznél – a Körös középszakaszán oly ritka-homokos strand.
12,4 fkm bal part: Mezőberény-Kereki közúti híd. Hangulatos kanyarok után érkezünk ehhez az 1901-ben épült karcsú acélhídhoz, mely a Körös – megmaradt kevés számú – acélhídjainak szép példánya. Közvetlenül előtte kiváló táborhely található. A bal parti hídfő töltéskoronáján áll az emlékmű, amely hirdeti, hogy Petőfi Sándor – utolsó útjaként – itt kelt át a Körösön 1849. július 18-án, hogy csatlakozzon Bem táborához.
7,1 fkm bal part: köröstarcsai szabad strand és táborhely, medencés kishajókikötővel.
7,4 fkm: Köröstarcsa-Körösladány közúti híd, bal parton Köröstarcsa. Tipikus folyóparti település, hangulatos templomkörnyéki utcácskákkal.
0,0 fkm jobb part: összefolyás a Sebes-Körössel. A két folyó szögletében fogott magaspart romantikus táborhely, gyönyörű kilátással. Innen tovább Hármas-Körös. A két töltés által határolt hullámtér és folyómeder a Körös-Maros Nemzeti Park része.

Általános tudnivalók:
A Fekete- és a Fehér-Körös összefolyását követően Szanazugtól hajózható.
Hossza 37,3 fkm a Sebes-Körös torkolatáig.
Javasolt túranapok száma: 1-2 nap.
A víz átlagos sebessége: 2, 1 km/óra.
A meder átlagos szélessége: 50 m.
A víz átlagos mélysége: 2-3,5 m.
A meder anyaga – néhány ritka kivételtől eltekintve – iszapos anyag.

Élővíz-csatorna túra: a gyulai tömlősgáttól a békési Kettős-Körös torkolatáig tart. Hossza 34 fkm. Egynapos, úgynevezett teljesítménytúrára alkalmas. Nem igazán bejáratott túravíz, elsősorban az erősen kifogásolható vízminőség miatt. A sok zsilip miatt küzdelmesen járható. Sok helyen még tükrözi a Holt-Körös vízi világát.
Hosszúfoki főcsatorna – Gyepes csatorna túra: a Békés hosszúfoki torkolattól Sarkad városán át egészen az országhatárig tart. Hossza kb. 40 fkm. Nem túl változatos vonalvezetésű, de a holtágaknál sokkal könnyebben evezhető vízszakasz, gazdag madárvilággal. Szintén egynapos program.
Kettős-Körös túra: indítható Békés-Dánfokról, hajózható a Csongrádi Tisza-torkolatig (117 fkm), kisebb tetszőleges szakaszokra is bontható. Bejáratott folyószakasz, elfogadható infrastruktúrával.
Holt-Feket-Körös túra: Doboz községtől a békési Kettős-Körös torkolatáig tart. Igen nehezen, elsősorban a tavaszi időszakban járható. Hossza kb. 17 fkm. A bedőlt fák miatt kifejezetten vadregényes túra. A kacskaringós meder a szabályozás előtti romlatlan arcát mutatja a folyónak. Igazi ökotúra, csoportoknak ajánlott.”