Navigáció

A város bemutatását a központból kiindulva kezdjük. Békés „szíve”, a főtér nevét 1861-ben kapta Széchenyi Istvánról Magyarországon elsőként. Megelőzve ezzel még Budapestet is. A fővárosban Széchenyiről 5 évvel később, csak 1866-ban neveztek el utcát. A Körös hordalékkúpján elterülő tér már a 18. századtól a város közigazgatási központja. Itt találkoznak a berényi, vésztői és csabai utak.

A tér észak-nyugati részén áll az 1975-ben, barokk stílusban épült, Szentháromság Plébániatemplom (római katolikus templom). A főoltár képét Bellért Péter és Nagy Ferenc mesterek készítették. A szentély oldalán függő hatalmas festmény Jantyik Mátyás, békési születésű festőművész utolsó alkotása. Alatta Orlai Petrics Soma egyik képe látható.
A templom mellett kereszt áll. Közelében a város első, 1912-ben fúrt turulos ártézi kútja oltja még ma is a szomjat.

Vele szemben a Bérház épülete látható, amit 1885-ös megépítése idején még Magyar Királyi Szállodaként emlegettek. Benne kapott helyet a Galéria és a Városi Könyvtár intézménye is. Falán emléktála hirdeti, hogy a II. Világháborút követően 1949-ben, az épületben nyílt meg a vidék első művelődési otthona. Ezt a szerepet töltötte be az 1978-as földrengésig.

A Széchenyi téren Veress Kálmán Forradalmi Emlékművét és a református parókiát láthatjuk, melynek falán emléktábla őrzi Arany János 1851. évi itt tartózkodásának emlékét. A parókia emléktábláján Karacs Terézre is felhívja a figyelmet. Ő volt a magyar nőnevelés úttörő alakja és szintén tiszteletét tette Békésen. Nemrég itt avatták fel Szabó Lőrinc XX. századi jeles magyar költő emléktábláját.
A Széchenyi tér keleti sarkában a műemléki, copf-stílusú református templomot láthatjuk, mely mai formáját 1905-ben kapta. A templom ma gyakran ad helyet a város komolyzenei hangversenyeinek.
A templomtól pár lépésre áll az 1844-ben épült Kollégium, amely ma az Alapfokú Művészeti Iskolának ad helyet. A tér dél-keleti végében áll Pásztor János szobrász első világháborúban elesett katonák emlékműve, valamint vele szemben az 1996-ban avatott eltörött harangot találjuk. A második Világháborúban elesett, illetve áldozatokká vált békésiek emlékére készült.

A város első óvodájának épült műemlék jellegű ház a tér túl oldalán, a Petőfi utcában található. Majd kissé lejjebb a Németh László Középiskolai Kollégium és a Szegedi Kis István Református Gimnázium, amely alapítása, azaz 1552 óta működik.

A Petőfi utca 41. sz. alatt 19. századi parasztház áll, mely annak idején tanítólakás, udvarán pedig iskola volt. Az épületben iskolatörténeti kiállítás tekinthető meg.
Innen visszakanyarodva, néhány lépés után megcsodálhatjuk az 1904-ben épült Városházát, falán Irányi Dániel szobrával. Őbenne a márciusi ifjak egyikét, egykori országgyűlési képviselőt tisztelhettünk.
Visszatérve a Széchenyi térre, a Nagyház barokk épülete előtt, amely egykoron a Weinckheim család tulajdonában volt, Széchenyi István mellszobrát láthatjuk.
A földszinten, az 1971-ben, a békési születésű, XIX. Századi festőről, Jantyik Mátyásról elnevezett Múzeum működik, benne helytörténeti kiállítással.

Innen a Múzeum térre érünk, melyet 1998-ban alakítottak ki, impozáns szökőkúttal, majd pedig a Piac térre.
Ott folyik az Élővíz-csatorna a Fehér-Körös partjánál. Itt a már említett Csók hídon ha keresztülmegyünk, eljutunk a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolához és a Durkó utcai Tájházhoz. Itt a parasztgazdaság összegyűjtött emlékeit, tárgyi kultúráját, berendezési tárgyait csodálhatjuk meg.

A Tájház számos kulturális programnak is helyet kínál, az utóbbi időben egyre többnek, a "Nefelejcs" Békési Kulturális és Hagyományőrző Egyesület rendszeresen tartja itt rendezvényeit.

Innen a Csabai utcán keresztül juthatunk el a Kossuth utcára , ahol annak idején a Korona Szálló és Korona Mozi működött, most az épületben bolt és bank található, de az újjáépített épületben az eredeti homlokzat stílusát megőrizték.

Baloldalon az ortodox Szent Miklós görögkeleti templom az örmény és görög hívők számára épült, belsejében öttengelyes ikonosztázzal.
A zsidók jelenlétét Békésen az Ady Endre utcai zsinagóga bizonyítja, melyet néhány hónappal ezelőtt még „Zsinóros” Közösségi Házként működtettek, de támogatás híján az épületet be kellett zárni és most használaton kívül van.

Az innen nem messze lévő Kossuth utcában a volt bíróság épületében ma szakközépiskola működik.
Erre haladva tovább hátulról érinthetjük az Erzsébet ligetet, ahol a Városi Sportcsarnok, a torony, melyben a Torony Rádió működik, a Békési Kistérségi Általános Iskola Eötvös József  Tagiskolája, a Békés Városi Kulturális Központ, a Bagoly Vendéglő, Veress Endre történettudós és Jantyik Mátyás szülőháza, valamint a Királyok kapuja milleniumi emlékmű található, oldalán Szent Imre intelmeivel. A ligetben kialakított rendezvénytér ad helyet és otthont számos békési kulturális programnak, többek között a Madzagfalvi Napoknak is.


Városnéző séta Békés belvárosában

Előzetes megbeszélés alapján: Mester Péter 0620/293-16-88
(1 főnek és csoportoknak egyaránt)