Navigáció

Jevgenyij Griskovec kortárs orosz drámaíró Tél c. darabja 2000-ben az Arany Maszk Fesztiválon elnyerte a legjobb drámáért járó díjat.

Azon szerencsések között lehetünk, akik a drámát a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színművészeinek előadásában tekinthetjük meg ingyenesen a Békés Városi Kulturális Központban.

Időpont: 2010. november 12. (péntek) 19:00 óra
Helyszín: Békés Városi Kulturális Központ
5630 Békés, Jantyik M. u. 23-25.

A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött!

kérjük, jelezze előre részvételi szándékát az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Személyesen: Békés, Jantyik M. u. 23-25.
Telefonon: 0666/411-142, 0620/569-80-58
E-mailben: bekesikultura@bekesikultura.hu

Helyfoglalással kapcsolatos bővebb információ:
megyerine.eszter@bekesikultura.hu
0670/45-75-925

Szereposztás:

Első katona: Kőmíves Csongor
Második katona: Kolozsi Borsos Gábor
Hópelyhecske: Vajda Gyöngyvér

Rendező: Béres László
Látvány: Béres László

Ízelítő az előadásból:

Az előadást a társulat három fiatal színésze játssza – Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Vajda Gyöngyvér –, akiknek kiváló lehetőség a megmutatkozásra és – mindenekelőtt – a fejlődésre. A Tél ugyanis aprólékos munkát, szöszölést igényel: itt mindenre oda kell figyelni, épp úgy, ahogy a darab szereplői is megérzik egymás minden rezdülését.
Tulajdonképpen ez adja a darab szépségét. Hogy benne két egyszerű fiatalember fordul egymás felé – és felénk. Akárha magunkat látnánk. Azzal a különbséggel, hogy mi már ritkán csodálkozunk rá őszintén a bennünket körülvevő világra. Mi már ritkán kerülünk olyan helyzetbe, ahol az egymásra utaltságot, a bajtársiasságot és a kitűzött cél iránti alázatot ilyen szélsőségesen – és közben magától értetődően – megtapasztalhatnánk.
Hogy miért jöjjön el a kedves néző az új őszinteségként vagy új naivitásként emlegetett irányzat egyik darabjának előadására? Mert jó a rendszerváltás előtti időkben kutakodni. Jó megfigyelni életünk kis botorságait. Jó ráeszmélni önmagunkra.

Jevgenyij Griskovec jelentős kortárs orosz drámaíró, aki maga rendezi és játssza is darabjait. Olyan előadásokat hoz létre, amelyek mind a legátlagosabb nézőt, mind a kifinomult ízlésű színházbajárót meg tudják szólítani.
Írásaiban többnyire egy gyermeki beszélő nyilatkozik meg, aki csodálkozva-kérdezve-legyintve veszi tudomásul saját múltját, környezetét, világát; aki folyamatosan rákérdez saját létére, de nem kívülállóként, intellektuálisan pózolva, hanem szinte öntudatlanul, benne állva a létben.  
Griskovecen keresztül a színház ismét felfedezte a személyességet, a közvetlen hangnemet és az egyszerű halandót; a színészre és a szövegre lecsupaszított, teatralitás nélküli színházat. Ezzel mondhatni új stílust teremtett, az azóta új őszinteségként, új naivitásként vagy új szentimentalizmusként emlegetett színházi irányzatot.
Tél című darabja a 2000-es Arany Maszk fesztiválon elnyerte a legjobb drámáért járó díjat.
Tompa Andrea

Legyen a vendégünk Ön is!