Navigáció

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája a “Barangolások Norvégiában” rendezvénysorozat keretén belül ismeretterjesztő előadást szervezett 2011. március 18-án az Ibsen Házban. A képes élménybeszámolót Végh Zoltán, a Körös-Vidéki Sporthorgász Egyesület elnöke tartotta, aki a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatóságának igazgatója.

Az érdeklődők kíváncsian gyülekeztek este hétre az Ibsen Ház stúdiószínházi termébe, ahol már megkezdődtek az előkészületek: preparált haltrófeák, térképek, horgok és csalik rendeződtek el egy nagyobbacska asztalon. A projektor készen állt, hogy kivetítse a képeket és videókat… Kezdődjék az előadás!

Végh Zoltán, aki évtizedek óta „statisztikában utazik” természetesen nem tagadhatta meg önmagát: rögtön megosztott a közönséggel néhány adatot a Magyarország és Norvégia közti területbeli és társadalmi különbségekről, mert – mint mondta – hasonlóságot nem talált.
Bár nem eszi meg a kifogott zsákmányt, amikor csak ideje engedi, hódol szenvedélyének, a horgászatnak. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy családtagokból és barátokból álló társasággal többször is eljutott már Norvégiába, ahol az igazi vad tengeren tehette próbára tudását és állóképességét, hiszen fizikailag alaposan igénybe veszi az embert ez a sport. A bemutatott fotókból viszont kiderül, mennyire élvezik ezek a férfiak, amit csinálnak: olykor akár húsz kilós tőkehalakkal, vagy a nagyon ritka horgászhallal a kezükben. 2006-ban, legutóbbi útjukon videofelvételeket is készítettek, amelyeken látszik, milyen zord is lehet a tenger.
Az élmények áthatották a történetet, a természet és a horgászat szeretetéből egy kicsi átragadt a hallgatókra. A rendezvényt követően a norvég gasztronómiából kaphattak ízelítőt a vendégek az Ibsen Galériában, ahol kérdéseiket is feltehették Végh Zoltánnak.