Navigáció

Április 30-án Békésen három színpadon is szólt az utcazene, ugyanis a tavalyi siker után ekkor tartották meg a II. Békési Utcazene Fesztivált. A szervezők sokat néztek ez égre, mert a meteorológusok esőt jósoltak, de az időjárás napsütéssel kegyeibe fogadta a rendezvényt. A délutáni órákban családias hangulatban váltották egymást a fellépők a színpadokon.

A ligeti színpadon az Ats&Renko jó hangulatú műsora után a legnagyobb érdeklődés Petruska András fellépését kísérte, aki már tavaly is nagy sikert aratott. Azóta megfordult a Megasztárban és megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját. Békésen is bebizonyította, hogy egyetlen gitárral szinte csodákra képes.   

A körtéri színpadon a délben elkezdett műsor este a két TükeZoo fellépésével zárult. A zenekar két tagjával: Babarci Bulcsú gitáros-énekessel és Restás Gergő dobossal a fellépés előtt beszélgettünk. Elmondták, Békésen először zenélnek, de közelmúltban Békéscsabán a Quimby együttes elő zenekaraként álltak már a színpadon. Mindketten jelentős zenei múlttal rendelkeznek, együtt 2008 óta zenélnek. Pécsiek, de egy ideje már Budapesten laknak. Utcazenélésből a legtöbben nem tudnak megélni. Külföldön könnyebb a helyzet, több befutott sztár utcazenészként kezdte pályafutását. Magyarországon néhány városban az utcazenélést koldulásnak tekintik, és tiltják is, holott ahogy van koncertzenész, klubzenész, úgy utcazenész is. Ők lehetővé teszik, hogy az zenerajongók utcán is hallgathassanak zenét. Az utcazenész hozzátartozik egy város kultúrájához, az ott élők és a turisták számára élményt adhat.

A két zenész kifejtette, szabadúszóként zenélésből és ahhoz kapcsolódó tevékenységből élnek, Gergő hangmérnök, Bulcsú pedig plakátokat és lemezborítókat tervez. Zenéjük igen színes, hatással van rájuk a dzsessz és a népzene, illetve azok az előadók, akikkel együtt fellépnek.

A kulturális központ előtt felállított nagyszínpadon este kezdődött a műsor. Legelőször az április 29-én megtartott „Az Én hangom” énekverseny díjazottjai mutatkoztak be, közülük elsőnek Bakos Bettina, az első korcsoport második helyezettje lépett színpadra.

A nap csúcs pontját az Adam’s Comedy fellépése jelentette. A dallamos zenét játszó együttesjól szórakoztatta a szép számú közönséget.  A program az utcazenészek utcabáljával zárult.