Navigáció

Dánfoki Szezonnyitó Bulit tart május 28-29-én a Békési Városi Kulturális Központ. A rendezvényen május 28-án, szombat 18 órától bemutatják a Békés Kártyát, 19  órakor kezdődik a Torony Band koncertje. Vasárnap 10 órakor kezdődik a családi piknik és gyereknap. A Békési Városi Kulturális Központ célja, hogy Dánfok – a kilencvenes évekhez hasonlóan – ismét a békésiek kedvenc pihenő- és találkozóhelye legyen. Megkérdeztünk néhány városlakót, ő hogyan emlékszik a régi Dánfokra?

Vad Péter, a Békés Mátrix szerkesztője jól ismeri Dánfok történetét. A nyolcvanas évek elején úttörő, illetve KISZ tábornak építették meg. Tíz évvel később az önkormányzat vállalkozónak adta működtetésbe, ekkor egy estés rendezvényeket tartottak, például a Republic együttessel vagy Nagy Feróval. A kilencvenes évek elején a vízügy öntözés céljára megépítette a szivornyát, azóta a víz átfolyik a tábor területén, annak homokos partot építettek ki. A fiatalok jelentős része egész napját a víz parton töltötte, és este pedig diszkóztak.
 
– Később másik vállalkozó kapta meg működtetésre az üdülő központot – mesélte Vad Péter –  ő már közel egy hetes Dánfoki Napokat tartott. Ebben az időszakban működött a Rádió Beach, ennek voltam a munkatársa. Ez volt Dánfok csúcspontja, egy nap nyolcezer vendég is megfordult a parton, lakókocsival még német turisták is jöttek.

Szekeres András, nyugdíjas újságíró első élménye Dánfokon a nyolcvanas években egy színész-újságíró rangadó volt. Nagyobb rendezvényeket akkor tartottak, amikor vállalkozó működtette az üdülő központot. A vendégforgalomnak nagy lendületet adott a Radio Beach működtetése, tíz napos műsor sugárzásokra szólt az engedélye.
A rádió antennáját a mezőberényi önkéntes tűzoltó egyesület létrájára tették föl, így műsorukat Szarvasig hallhatták. Egy-egy hétvégén legalább három-négyezren voltak az üdülőközpontban. A határon túlról is szívesen jöttek vendégek, elsősorban az egykori Jugoszláviából, nyugatról főleg lakókocsis osztrákok, illetve hátizsákos fiatalok. A helyi gyerekek körében igen népszerű volt a nyári napközis tábor, minden reggel a katolikus templomtól busz vitte ki őket. 

Pataki Lajos, az AEGON Magyarország üzletkötő-tanácsadója a kilencvenes évek elején-közepén kisgyermekes családapaként, AEGON-os kollégáival rendszeresen járt ki Dánfokra. Másfél évtizeddel ezelőtt még nem volt ilyen sok fesztivál és egyéb rendezvény, mint manapság. Az egyik eseményen sörivó versenyt hirdettek, amelyre szórakozásból ő is benevezett. Kollégái az elmúlt évben ebben már kipróbálták magukat, most ő is kíváncsi volt rá, hogy e területen mire képes. A sörivó versenyre megközelítően negyvenen-ötvenen neveztek be. A verseny kieséses rendszerben abból állt, hogy ki iszik meg hamarabb egy korsó sört. A többiek a verseny előtt már sokat „edzettek”, kevésbé csúszott nekik a sör, így sikerült megnyernie a versenyt.

Nagy Józseffel és Szöllősi Attilával a Szántó Albert utcában találkoztunk. Nagy József elmondta a helyi fürdőt a ’90-es évek elején bezárták, a szivornya megépítése után nyáron a dánfoki homokos part jelentett strandolási lehetőséget a városban. A strandolás és a rockfesztiválok és az egyéb zenés rendezvények jelentették az üdülőközpont vonzerejét. Szöllősi Attila szerint a dánfoki üdülőközpont annak idején azért építették a városon kívül, hogy ott lehessen nagyobb rendezvényeket tartani, hogy az ne zavarja a város lakosait. Eredetileg nem az üdülő épült a városba, hanem a város épült az üdülő köré. Dánfok hanyatlását az okozta, hogy a városból oda kitelepülők a hangerő miatt folyamatosan panaszt tettek az önkormányzatnak. A kérdés az, hogy akkor hol szórakozzanak a fiatalok? A dánfoki üdülőközpont a kishajókikötő és a fürdő közelében szabadidő központtá válhat – fejtette ki véleményét Szöllősi Attila.