Navigáció

Dánfoki Szezonnyitó Bulit tart május 28-29-én a Békési Városi Kulturális Központ. A rendezvény május 28-án, szombat 18 órától bemutatják a Békés Kártyát, 19  órakor kezdődik a Torony Band koncertje. Vasárnap 10 órától családi piknik és gyereknap lesz, a színpadon fellép a Békési Színjátszó Stúdió, a Linea Aerobik Klub, a Fregolina Társastánc Klub, az Energy Dance Cool Hip-Hop Táncszínház és a Békéscsabai Baranta Csapat.

Békési Színjátszó Stúdió gyökerei 2002-ig nyúlnak vissza, ekkor Békésen egy gimnáziumi csoporttal elindult a szakkör, amely annyira lelkesen
dolgozott, hogy városi szintű stúdió vált belőle. Ma már nemcsak diákok, hanem idősebb tagok is tagjai a csoportnak. Működésük lényege, hogy a tagok ismereteket szerezzenek a színház világáról: a beszédtechnikáról, színpadi mozgásról, szereplésről, csoportmunkáról. A tehetséges diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy akár a Békés Megyei Jókai Színházban dolgozzanak, esetleg továbbtanuljanak.
A stúdión belül mára kialakult egy állandó csoport, akik felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt állítanak össze előadást. A színjátszók fellépnek a városi rendezvényeken is. 

A Linea Aerobik Klub hivatalosan 2003-ban alakult, azóta foglalkoznak
verseny aerobik oktatással, illetve versenyeztetéssel is. A korcsoportok 6 éves kortól kezdődnek és felnőtt kategóriával végződnek, felnőtt korcsoportban nincs korhatár.
Jelenleg 25-en járnak a klubba, a legfiatalabb 6, a legidősebb 21 éves. A klub tagja a Magyar Aerobik Szövetségnek, rendszeresen részt vesznek a szövetség által rendezett diákolimpiákon és a Magyar Kupa versenysorozatokon. A felnőtt csoportuk tagjai sajnos befejezték középiskolai tanulmányaikat, és további tanulmányaik miatt sorra veszítik el őket. Most az utánpótlás korosztályon van a sor, hogy bizonyítsa tudását, szorgalmát és kitartását. Évente 20-30 bemutatót is tartunk megye szerte.

Fregolina Társastánc Klub működését megkönnyíti, hogy Békésen több évtizedekre visszanyúló hagyománya van a tánciskolai társastánc-oktatásnak. Kenyeres Csaba  táncpedagógus 2005-től  irányítja a kulturális központban a társastáncoktatást, a hagyományos tánciskola mellett már a 6-10 éveseknek, valamint a felnőtteknek is elindította a képzést. Az ovis korcsoporttól a felnőtt korosztályig jelenleg hat csoport működik, közel 90 taggal. A Fregolina Társastánc Klub nevet 2008-ban vették föl, ekkortól működtetik saját honlapukat: www.fregolina.hu.  Az elmúlt években több helyi és vidéki rendezvény programját színesítették bemutatkozásukkal a Fregolinások, a versenyeken egyre sikeresebben szerepelnek. Idén, március 26-án rendezték meg V. Fregolina Kupát, erre 104 párral rekord számú nevezés érkezett. Itt a Fregolina több párosa dobogós helyezést ért el.

Az Energy Dance Cool Hip-Hop Táncszínház idén már tíz éve működik Békésen, a táncolni vágyó fiatalok nagy örömére. Olyan tehetséges hip-hop táncosok vannak a helyi csoportban, akik már számos érmet gyűjtöttek be országos szinten, sőt egyik versenyzőnk már nemzetközi verseny döntőjében is táncolt! A 2010 évi Szülőföldem Békés Megye Amatőr Fesztiválon a csoport arany minősítést kapott. Honlapjuk címe: http://www.energydancecool.hu

A Békéscsabai Baranta Csapat tagjai az edzéseken megtanulják a szablya- és lándzsavívást, az íjászatot, az övbirkózást, böllönt, illetve a fokos- és a karikás ostor használatát. Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és elsajátítsa azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. A baranta segít életmódszerűen magyarul élni.