Navigáció

A Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) 2011. július 19-24. között Békés-Dánfokon rendezi meg a 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozót és II. Békési Kerékpáros-fesztivált. A túratalálkozó évtizedek óta járja az országot, minden alkalommal egy-egy turisztikailag kiemelt vagy érdekes területét kívánja bemutatni szép hazánknak. Békés megye utoljára 30 éve adott otthont a rendezvénynek, ezért nagy öröm a rendezők számára, hogy a térség, a Körösök völgye megmutathatja magát.

A rendezvény célja, hogy a kerékpárosok, a kerékpáros természetjárók és túrázók találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek, illetve kiemelt célunk a Körösök völgye és Békés megye természeti, turisztikai, kulturális értékeinek bemutatása.

A találkozón csillagtúra rendszerben (Békés-Dánfokról indulva és oda érkezve) naponta átlagosan három túra indul, ahol mindenki megtalálhatja a lehetőségeihez illeszkedő kihívást. A kerékpáros turisták jellemzője, hogy egy nap alatt is jelentős útvonalat be tudnak járni úgy, hogy a természeti értékeket, a táj szépségét is be tudják fogadni túra közben.

feta.info.hu weboldalról letölthető programfüzetből kiderül, hogy a résztvevők kellő kitartás és erőnlét megléte esetén a teljes Közép-Békési térséget megismerhetik, tekerhetnek a településeken azok jellegzetességeit megismerve, de a természeti értékeket, a táji adottságokat is megcsodálhatják.

Természetesen a túraprogramok mellett számos érdekes és tartalmas rendezvény garantálja, hogy a látogatók megannyi élménnyel térjenek haza. Egyik ilyen program, a spinning maraton, ahol a tekerés célja nem a haladás, hanem a teljesítmény és az erőnlét fitogtatása. Városunkba idén látogat el először a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági road show-ja, ahol a kalandvágyók kipróbálhatják, hogy mennyire urai a drótszamaruknak, és számos hasznos tapasztalattal távozhatnak, mely segítségével megfontoltabban, így biztonságosabban közlekednek a későbbiekben. Idén is színesíti a programot rajz- és fotóverseny, illetve a veterán kerékpárok forgataga.

Idén próba jelleggel szerveznek két gasztrotúrát, ahol a látogatók a helyi termékekkel ismerkedhetnek meg, úgymint kolbásszal, biotermékekkel, pálinkával. Kedvező fogadtatás esetén a városi nagyrendezvények mellett máskor is találkozhatunk ezekkel túrákkal, hiszen mindannyian szeretnénk megmutatni értékeinket ismerőseinknek, vendégeinknek.

Amennyiben az időjárás kegyes lesz, úgy egy tartalmas, jó hangulatú rendezvény elé nézünk, ahová megkülönböztetett figyelemmel várunk minden békési és Békés környéki lakost, hiszen Békés a kerékpárosok fővárosa, így kötelességünk megmutatni, hogy aktívak és lelkesek vagyunk.

A rendezvény védnökei:
Vantara Gyula, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke, Békéscsabai országgyűlési képviselője,
Izsó Gábor, Békés Város polgármestere,
Juhász Attila, a Békés Megyei Természetbarát Szövetség elnöke

A találkozót a MÁV-Start Zrt. is támogatja, így a Budapestről érkező és oda távozó résztvevők díjmentesen használhatják két járaton a kerékpárszállító kocsikat.