Navigáció
„Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga!” – hangzott fel augusztus 17-én este Békésen a katolikus templomban Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz című műve az Ottawai Magyar Kórus előadásában, utalva a közelgő Szent István-napi ünnepre. A kórus műsorán nagy részt ismertebb művek csendültek fel. Liszt Ferenc születése 200. évfordulója alkalmából elénekelték az Ünnepi dalát és az Ave Maria-t. Az est során a kórus egyik tagja: Finta Gábor zeneszerző és zongoratanár két művét is előadták. A kórust zongorán Palencsár Edit kísérte. Az énekkar tagjai átadták magukat a zene örömének, és ez az öröm a hallgatókra is hatott, vastapssal köszönték meg a szép kórusműveket. 
 Az ottawaiak a hangversenyen megjelenő Izsó Gábor polgármestert kitűzőjük átadásával a kórus tiszteletbeli tagjává fogadták, illetve a szíves fogadtatásért ajándékot nyújtottak át Nagy József esperesnek. 
 
Az előadás előtt Finta Beatrix karnagy kérdésünkre elmondta, a kórus 1992-ben alakult meg, és jelentős szerepet tölt be a magyar kóruskultúra ápolásában, és rendszeresen részt vesz az ottawai magyarok kulturális életében. A tagok nemcsak örömmel énekelnek, hanem feladatuknak érzik a magyar nyelv, a szokások és a hagyományok megőrzését is. Rendszeresen fellépnek a különböző közösségi rendezvényeken, és fáradságot nem kímélve támogatják az emigrációban élő magyarokat hagyományuk megőrzésében. Számos ottawai fellépés mellett közreműködtek Montrealban, Torontóban, Hamiltonban, Niagara Fallson és Delhiben tartott magyar rendezvényeken.
 
A millenniumi ünnepségek keretében, 2000-ben az énekkar egy magyarországi körutat szervezett. A körút fénypontját a kórus ópusztaszeri fellépése jelentette augusztus 20-án, Szent István király napján. Részt vettek 2005-ben a Szerencsi Pedagógus Kórus rendezésében megszervezett I. Nemzetközi Magyar Kórustalálkozón. Az közös éneklés nagyszerű élménye után Erdélybe vitt az útjuk, ahol Kézdivásárhelyen, Brassóban és Gyulafehérváron is énekeltek.
 
Ezt követően 2008-ban újabb magyarországi és felvidéki hangverseny körutat tettek. A nyolc koncert közül kiemelkedett a gyomaendrődi, ezt a különösen meleg baráti fogadtatás tette emlékezetessé. Így nem csoda, hogy Hornok Ernő újságíró idei meghívását örömmel elfogadták. Augusztus 15-én érkeztek Gyomaendrődre, Békésen önálló koncertet adtak, augusztus 19-én Gyomaendrődön, augusztus 21-én Mezőtúron és augusztus 23-án Békéscsabán a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórusával együtt lépnek föl. Augusztus 25-én indulnak vissza.
 
– Kanada nagy városaihoz viszonyítva az ottawai magyarok létszáma kisebb. Büszkék vagyunk rá, hogy kórusunk fennáll, rajtunk kívül csupán Torontóban működik még magyar kórus. Mi sem fiatalodunk, tagjaink egy része kottát sem olvas, de változatlan lelkesedéssel szolgáljuk a magyarok közös ügyét. Szervezetünk teljesen önkéntes, semmiféle támogatásban nem részesülünk. Utazásunk költségeit is magunk fedezzük – hallhattuk Finta Beatrixtől, az Ottawai Magyar Kórus vezetőjétől.