Navigáció

 – Mit üzen számunkra a mai ünnep?- tette föl a kérdést augusztus 20-án, Békésen a Királyok Kapuja Millenniumi Emlékműnél megrendezett ünnepségen köszöntőjében Vámos László, városi tanácsnok. Válaszában kifejtette, Szent István király erős Magyarországot akart, és ezt a tervét végre is hajtotta. A kommunista diktatúra összeomlása után, 1990-ben úgy gondoltuk, hogy fellélegezhetünk. Most, 21 év eltelte után azt tapasztalhatjuk, hogy idegen értékek kerülnek előtérbe, ezért újra kell gondolnunk a nemzetstratégiát. Attól, hogy az egyik unióból a másikba kerültünk, még nem lett erős Magyarország. Ehhez össze kell fognunk a kisközösségektől a nagyobbakig, beleértve az elszakított nemzetrészeket is. 

Az ünnepi köszöntő előtt a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét Bagoly László, a művészeti tagiskola igazgatója vezényletével. Radványi Dávid: Szent István napjára című versét Soós Enikő szavalta el. A jelenlévő költő elmondta, hogy Trianon emléknapjára írott verse terjedt az interneten, és elhangzott az elektronikus médiában is, de nyilvános ünnepségen egyedül Békésen szavalták el. Ezt követően kapott felkérést arra, hogy írja meg versét Szent István napjára. 
Az ünnepi köszöntő után a katolikus egyház részéről Nagy József esperes áldotta meg a kenyeret, a református egyház képviseletében Fehér Csaba lelkész pedig megáldotta és meg is szegte azt. Az ünnepi megemlékezés a Belencéres Néptáncegyüttes műsorával zárult. 
Esti programként a városháza udvarán Fekete Nándor orgonaművész Világklasszisok című lemezét mutatta be Európa legmodernebb digitális orgonáján.