Navigáció

Szilágyi Erzsébet, a Békés Városi Kulturális Központ igazgató-helyettese augusztus 19-én a Szépművészeti Múzeumban közművelődésben végzett kimagasló tevékenységéért Bessenyei György-díjat vehetett át dr. Réthelyi Miklós minisztertől. A kitüntetettet nyaralása közben telefonon értük utol. Mióta dolgozik a közművelődésben? – érdeklődtünk tőle.

– Már 38 éves munkaviszonnyal rendelkezem, ebből három évet dolgoztam óvodában, 35 évet pedig közművelődésben. A dobozi művelődési házban nyolc évet töltöttem el, a többi 28-at pedig a Békés Városi Kulturális Központban. Húsz évnél többet dolgoztam igazgató-helyettesként, többször megbízott igazgatóként is, de az igazgatói munka sohasem vonzott. Szívesebben segítem az igazgató és munkatársaim munkáját.  
– Ahhoz, hogy valaki 35 évet eltöltsön egy szakmában, ahhoz tényleg szeretnie kell hivatását. Önt mi ragadta meg a közművelődési munkában?

– A változatos munka tetszik, mert mindig hoz valami újdonságot, a kreativitásomat ebben kiélhetem. Szerencsém is volt, mindig jó főnökökkel, jó munkatársakkal dolgozhattam együtt, igazi csapatot alkotva, és én szeretek csapatban dolgozni. 
– Mikor és hogyan tudta meg, hogy Szent István napja alkalmából elismerésben részesül?
– Az ünnepség előtt egy héttel a minisztérium osztályvezetője hívott fel, hogy engem is várnak a rendezvényre. Szólt arról is, hogy napokon belül megkapom a hivatalos meghívót, de már előre készüljek. A kitüntetést augusztus 19-én a Szépművészeti Múzeumban dr. Réthelyi Miklós minisztertől vehettem át. Az elismerés értékét mutatja, hogy évente csupán hat, még aktív közművelődési dolgozó kaphatja meg. Mit mondjak? Teljesen váratlanul ért az elismerés, de jóleső érzéssel vettem át. Később megtudtam, hogy a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület terjesztett fel a díjra, ezt ezúton is köszönöm nekik.
 
– A Bessenyei-díj birtokában milyen tervekkel folytatja munkáját?
– Két év múlva nyugdíjas korú leszek. Az az elvem, aki betöltötte a nyugdíjas kort, az adja át helyét a fiataloknak. Addig is minél több szakmai segítséget szeretnék nyújtani fiatal kollégáimnak, hogy nyugdíjba vonulásom után az igazgató minél felkészültebb utódot tudjon választani a helyemre.