Navigáció

A Békési Városi Nyugdíjas Egyesület kebelén belül 33 éve alakult meg a Békési Hagyományőrző Dalkör, ünnepi eseményeken való éneklés és hagyományőrzés céljából. A hosszú évekre való tekintettel a csoport létszáma folyamatosan változott. A dalkör jelenleg húsz tagból áll, összetételét tekintve, vegyes kórus. A kórus férfitagjai citerán is játszanak, gyakran kísérik a dalokat, és önállóan is fellépnek. Az elmúlt években több színdarabot tanultak és mutattak be a nagyközönségnek. A legnagyobb sikert Kacsóh Pongrác: János vitéz című műve aratta. 

Békésen számos városi rendezvényen szerepelnek: jótékonysági műsor, Idősek Világnapja, gyermeknap, anyák napja, karácsonyi ünnepségek, aratónap. Meghívást kapnak az Idősek Napközi Otthonába, óvodai, iskolai ünnepségekre. Énekeseik nagyon nagy lelkesedéssel és szeretettel tesznek eleget minden meghívásnak. Minden évben részt vesznek a Nagyszénáson megrendezésre kerülő Nyugdíjas Ki mittud?-on, valamint Kenderesen, a Katonadal fesztiválon. Az Országos Népzenei Minősítő versenyen Ezüst fokozatot nyertek.
 
Ahogyan a hagyományőrző jelző is rámutat, a dalkör elsődleges célja a közös énekléseken túl, hogy a népdalt megőrizzék a jövő nemzedék számára. Műsoraikat főleg békési, Békés környéki, Körös-táji és Dél-Tiszántúli népdalokra alapozzák. Ezen túlmenően betyár, gulyás és más jellegű népdalokkal is színesítik repertoárjukat.
 
A dalkör vezetője János Hajnalka (csíkszeredai származású), aki a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában, valamint a Gyulai Alapfokú Művészeti Iskolában népi éneket és néptáncot tanít. Ezen kívül három népi énekes klubot vezet, és 1990 óta a Békés Banda énekese, 2009-től pedig a Palmetta zenekar alapító tagja.
 
Eredmények:
a megyei nyugdíjas Ki mit tud?-on számos kategóriában értek már el III.. II.. és I. helyezést.
az Országos Minősítő Versenyen kétszer is ezüstminősítést kaptak.
2000-ben megkapták a „Békés Városért” kitüntetést