Navigáció

A Magyar Állami Nép Együttes 2012. január 21-én 19 órai kezdettel – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban mutatja be Magyar rapszódia című műsorát. A hatvan éve alakult együttes az elmúlt években is számos, nagy sikert aratott műsort mutatott be, most ezekből szemezgetünk. A Kincses Felvidék című műsorával a Magyar Állami Népi Együttes a magyarországi hivatásos együttesek között először foglalta össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját. Kiindulásként azon tájegységek anyagából merítettek, ahol Bartók népzenekutatói munkássága is elindult, ám az igazi szándék nem egy leltár bemutatása volt, hanem inkább Bartók Kárpát-medence-koncepciójának érzékeltetése.


Az örök Kalotaszeg
című előadás egy bánffyhunyadi zenész család, a Vargák ("Csipások") zenéje kapcsán foglalja össze a táj román, magyar, cigány népzenéjét, táncait. A család első híresebb tagja Varga Ferenc "Csipás", a "balkezes" volt. Fiai is zenészek lettek, s mivel hagyományosan a cigányok szolgáltatták ezen a tájon mindenkinek a zenét, apjuk örökébe léptek. A fejben és szívben összegyűlt hatalmas tudás ifjabb Varga Ferenc "Csipás" művészetében tetőzött. Nem ismerünk máshonnan Kalotaszegről ennyire klasszikusan kiegyensúlyozott, az előadásmódra, hegedűtónusra, arányokra ilyen magas szinten figyelő hangszeres népzenét, amely az egyéni, virtuóz hangzás és a közösségi tudás ennyire örökérvényű, művészi szintézise. 
 
A Táncos magyarok előadás a magyar tánchagyomány kialakulásának és továbbélésének útját járja be. A keleti eredetű magyar nép ősi szájhagyományos kultúrája sok-sok új elemmel gazdagodva érte meg a huszadik századot. A nyugat felől érkező kulturális hatások mindig kreatívan vegyültek össze a helyi hagyományokkal. A történeti Magyarország területét jelentő Kárpát-medence egyes régióiban ezek a réges-régi divatokból származó táncok, dallamok még ma is élnek. A néprajzi gyűjtők (Vikár Béla, Kodály Zoltán és Bartók Béla) munkája nyomán kialakuló kép világossá tette, hogy ez a Kárpát-medencében felgyűjtött hagyományanyag az európai múlt tükre is egyben.
Azon kedves érdeklődők, akik 2012. január 5-ig jegyet váltanak a 2007-ben Príma-díjjal kitüntetett együttes műsorára, sorsoláson vesznek részt. A jegyvásárlók közül két szerencsés egy-egy belépőjegyet kap a februárban színpadra kerülő „Szerelmes nagykövet” című vígjátékra, amelyben színpadra lép Straub Dezső, Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa és Sáfár Anikó is.
 
Minimum 15 fős csoportoknak szintén 500 Ft/fő kedvezményt biztosítunk a 3000 és 3500 Ft-os árakból, ha 2012. január 5-ig megvásárolják a jegyeket. 4 db 2500 Ft-os belépő megváltása esetén az 5. ajándékba jár.  A sorsolásban ők is részt vesznek.
 
Jegyárak kedvezmények nélkül: 2500, – 3000,- 3500,- Ft/fő. A jegyek megvásárolhatók a kulturális központ gazdasági irodájában.(Üdülési csekk, Chéque Déjeuner, Cadhoc, Művelődési csekk, Sodexho Pass, Kultúra Pass utalványok felhasználhatók!)