Navigáció

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2012. január 19-én kulturális elismeréseket adott át a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központrészéről Koszecz Sándor igazgató és Szilágyi Erzsébet igazgató-helyettes vehette át a „Minősített Közművelődési Intézmény” címet. A békési kulturális központot két kategóriában minősítették: rendezvények szervezése és képzés. 

A minősítésre a közművelődési intézmények önként jelentkezhettek. Először értékelték saját munkájukat, és pályázatukban azokat a szakmai területeket terjesztették fel minősítésre, amelyekben önmagukat a legjobbnak tartották. Ezt tavaly novemberben szigorú auditori vizsgálat követte.
A címek most először kerültek kiosztásra, az elnyerésére az országból huszonegy kultúraközvetítő szervezet nyújtott be pályázatot, az elbírálás és a helyszíni audit után tizenheten kapták meg a címet. Békés megyéből még két intézmény vehette át a tanúsítványt: a Békés Megyei Ibsen Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. és a Békéscsabai Kulturális Központ. A cím használatának jogát  három évre kapták meg az intézmények, lejárta után ismét kezdeményezhetik a 
minősítést.
 
Mint azt Szilágyi Erzsébet megfogalmazta, a díj azt jelenti, hogy az intézmény a két szakterületen példaértékűen végzi tevékenységét, tehát a cím munkájuk elismerését jelenti. A jövőben az intézmény egyéb szakmai területeken is szeretné a minősítést megszerezni. 
 
Ugyanezen a fővárosi rendezvényen Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjjal tüntették ki Kocsor Imréné békési kosárfonót, a Népművészet Mesterét.