Navigáció


Talán nincs Magyarországon még egy olyan zenekar, amelyiknek ilyen rövid neve lenne. A titokzatos név mögött nem mások állnak, mint Békés megye egyik legismertebb rock zenészei. Olyan zenekarokból verbuválódtak össze a srácok, amelyek már nagy sikert arattak a megyénkben. A 2012. március 17-i békési buli lesz a csapat bemutatkozó koncertje, amit mi is nagyon várunk már. A koncertről, közeli és távlati terveikről kérdeztem Csongrádi Imi basszus gitárost.

– Fiatal formáció vagytok, bár a tagok jó része más zenekarban is játszik, vagy játszott. Kérlek, mutasd be a zenekart!

– Tavaly ősszel adódott egy hirtelen felindulásból vezérelt ötlet, amely aztán szinte órák alatt testet is öltött. Régóta terveztünk egy sajátos stílusú zenekart, ez az irányzat kapcsolódási pontot jelent a tagok között, azon túl, hogy korábban is zenéltünk már együtt. A név rövidségével több mindent szeretnénk sugallni: az egyszerűséget, az újat, illetve magát a stílust is. Mondhatni egy összeszokott kis csapatról van szó, annak ellenére, hogy pontosan ebben a formációban még nem álltunk színpadra. De adott a közös hang, ezt bizonyítják az eddigi próbák. Ezen a debütáló bulin egy teljesen feldolgozásokból álló repertoárt fogunk majd bemutatni, de már irgalmatlan tempóban készülnek a saját zenék is.

– Kik alkotják a zenekart?

A ritmusszekciót Veres Pisti foglalja el (ex-Fall Attack, Smith & Wessons), gitárfronton és kütyüfelelősként Fodor Bence tevékenykedik (ex-Fall Attack, ÄBBÄ, Dorothy in overdrive). Ének pozícióban Bojti Jani ordítja le a közönség fejéről a haját a Dreadful Peace-ből, bézgitárral pedig én próbálom meg lekaszálni a színpadtechnikai elemeket (ex- Fall Attack, ex-Dreadful Peace). Mivel elég rövid ideje működik még ez a felállás, többet sajnos nem tudok elmondani a történetünkről. Egy valami biztos: nem szerettünk volna hamarabb közönség elé állni, bár már nagyon vártuk. Mindent szeretnénk pontosan összerakni és berobbanni a köztudatba. Majd meglátjuk, hogy milyen lesz a fogadtatás.

– Stílus szerint hova sorolnátok magatokat, mely bandák hatottak a zenétekre?

– Ez egy bonyolult kérdés, de talán azt mondanám, hogy hip-hop metál. Az én véleményem az, hogy nem szerencsés billogot sütni egy bandára sem azzal, hogy akármelyik már befutott zenekar nevével próbáljuk leírni a stílust, de ha ezt mégis meg kellene tennem, akkor mindenképpen a Limp Bizkitet mondanám. Ők azok, akik a legjobban inspirálnak bennünket évek óta a zenélésében, és ez az a bizonyos kapcsolódási pont, amiről az első kérdésnél beszéltem. Természetesen a setlist nem csak a kedvenc bandánk dalaiból áll, helyet kapott benne még a Soil, a régi vonalas Linkin Park és az Ektomorf is.

– Lesznek-e valami plusz elemek a zenétekben? Ismerve a zenész múltatokat és a profi hozzáállásotokat valami új dologra, új hangzásra számítok Tőletek. Nagyon mellé nyúltam?

– Azt mondhatom, hogy nem . Ami már egyből fel fog tűnni a hallgatóságnak, azt mi csak úgy hívjuk magunk között, hogy: kütyü. Szerencsére Jani és Bence nagyon otthon vannak az elektronikus zeneírásban, és ez az a plusz, amit beleépítünk a zenénkbe. El lehet játszani jól egy Gold cobra-t a Bizkittől effektelés nélkül is, de igazán csak úgy üt nagyot, ha a dal elektronikus betétei élőben is megszólalnak. A másik nagy segítség ehhez, hogy Pisti évek óta metronómra dobol, és így egy csepp csúszás sincs, ha arról van szó előre meg lehet tervezni akár minden egyes ütemet.

– Ez lesz az első koncertetek. Annak ellenére, hogy rutinos muzsikusok vagytok, feltételezem, izgulni fogtok, hogy miként fogadja a közönség a zenéteket. Ti ezt hogy élitek meg, és mit üzentek a koncertre látogatóknak?

– Minden bizonnyal lesz némi izgalom a zenekar tagjaiban, ha nem is a színpadot jelentő deszkák puszta látványa miatt, de a fogadtatásra nagyon kíváncsiak vagyunk. Eddig egy szűk körnek már bemutattuk ezt a formációt, kellemes volt a visszajelzés, azt érezzük, van igény erre a zenére. A saját zenéink egytől egyig magyar szöveggel készülnek, és így lehet igazán megragadni a közönséget, ha nemzetünk nyelvén szólunk hozzájuk.
– Még egyszer csak azt tudom mondani, hogy mi már nagyon várjuk a koncertet, reméljük, utána nem kell tűzifaként eladnotok a színpadot.  Egy biztos, közkedvelt előadók ismert zenéivel hatalmasat fogunk zúzni. Akiknek ez az interjú egy kicsit is felkeltette az érdeklődését, azoknak érdemes lesz ott maradniuk az utolsó percig – hallhattuk Csongrádi Imitől, a Nu basszus gitárosától.