Navigáció
Szerte a világban vagy százmillió, Kelet-Európában negyven év alatt egymillió ember halála szárad a kommunista pártok lelkén. Kovács Béla képviselőt, a Független Kisgazdapárt sokra hivatott főtitkárát 1947. február 25-én hurcoltál el a szovjetek. A megszálló katonai hatóságok bírósági tárgyalás nélkül szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszer-munkára ítélték. Az országgyűlés 2000. június 13-i határozata alapján erre a napra emlékezünk immáron 11. alkalommal – hangsúlyozta dr. Pálmai Tamás 2012. február 24-én Békésen a Széchenyi téren lévő emlékmű előtt a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. 

A város alpolgármestere kifejtette, a kommunizmus fekete könyve 1997 novemberében jelent meg és azonnal hatalmas vitát kiváltva mind történészi, mind politikai körökben. A szerzők kettős célt tűztek ki maguk elé: megakadályozni a felejtést, illetve megvizsgálni, milyen szerepet foglal el a kommunizmus működésében a bűn, az erőszak, a gyilkosság. A könyvben Stephan Curtois felveti a kommunizmus nürnbergi perének kérdését. A könyv szerint a kommunista államok valóban kimerítették mind az emberiség elleni bűntett, mind a háborús bűntett, mind pedig a béke elleni bűntett fogalmát. „Miért használjuk ezeket a kifejezéseket csak a nácizmus áldozatai, illetve különböző etnikai indítékú mészárlások kapcsán”- kérdezi a szerző, s vele együtt kérdezhetjük mi is.

 


–  Miért változhatott olyanná a világ, hogy a földgolyó egyharmadát elárasztotta, fogságban tartotta egy rendszer, amely első pillanattól azt hirdette magáról: gyilkolni fog? Hogy volt ez lehetséges? S milyen megrázó, hogy amire a történészek, történet-filozófusok, a kutatók, a politikusok – s talán minden jó érzésű ember – keresi a választ, hogy miért, erről most nem hallunk semmit. Azért nem, mert a választ nekünk kell megtalálnunk.  Ezeket a kérdéseket mi tesszük fel, és ezért nekünk kell rá felelni – fejezte be beszédét dr. Pálmai Tamás.
 
Az emlékműnél elsőként az önkormányzat nevében Izsó Gábor polgármester, Tárnok Lászlóné jegyző és dr. Pálmai Tamás helyezte el a megemlékezés koszurúját, őket a Politikai Foglyok Szövetsége képviselői követték, majd a város intézményei, civil szervezetei, valamint a pártok képviselői.