Navigáció
honfoglalas 2-1A békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban 2012. március 22-én 19 órai kezdettel mutatják be Szűcs István – Koltay Gergely: Honfoglalás című rockoperáját. Koltay Gergely zeneszerző elmondta, a rockopera nem a Koltay Gábor rendezésében készült film színpadra vitele. Miután a két műfaj dramaturgiája nem egyezik meg, így eleve lehetetlenség volna egy filmet rockoperává alakítani.
 
A cím azonossága viszont mégsem véletlen. Egyrészt bizonyos dallamokat, amelyeket már a filmből ismerhetnek a nézők, adaptálta a darabba, másrészt a téma természetesen adja magát, hiszen Álmost vagy Árpádot értelemszerűen nem lehet kihagyni egy honfoglalástól szóló történetből. Emiatt vannak bizonyos átfedések, ám ezeket figyelembe véve is elmondható, hogy gyakorlatilag teljesen új alkotás készült. Ez zeneileg is igaz, hiszen Szűts István szerzőtársával néhány új dalt is írtak, amelyek ebben a rockoperában csendülnek fel először.
 
honfoglalas 1-1Természetesen a történetben is van némi módosítás. Mint azt Koltay Gergely kifejtette, a rockopera valódi főszereplője tulajdonképpen nem is igazán Árpád vezér, hanem egy táltos, aki a háttérből irányítja a történéseket. Árpád vezér beleszeret egy lányba, aki történetesen éppen a legfőbb ellenségének, a sámán asszonynak a lánya. Ezt a szerelmet a táltos nagyon is ellenzi. Azonban az érzelmeknek nem lehet parancsolni…
 
A rockopera témájáról a zeneszerző úgy vélekedik, a honfoglalást, mint jelentős történelmi eseményt, feldolgozni mindig roppant izgalmas vállalkozás, hiszen számos, történelmietlen elmélet él mind a mai napig ezzel kapcsolatban. Úgy tartja, hogy Árpád népe nem menekült, és nem véletlenül kötött ki itt, a Kárpát-medencében, hanem egy nagyon is tudatos hazakeresést követően került sor az itteni letelepedésre. Tulajdonképpen visszatértünk Attila nagykirály hazájába. Ezt kell hitelt érdemlően ábrázolni egy ilyen témájú alkotásban! Ebben a tekintetben nincs eltérés a tizenöt évvel ezelőtti és a mostani munka között. Viszont minden más értelemben ég és föld a különbség.
 
Koltay Gergely a szereplőkről elmondta a főszerepre, azaz Árpád vezér megformálására Vadkerti Imrét kérték fel, a táltost maga a rendező, Pintér Tibor játssza, Álmos vezért pedig Oláh Sándor alakítja. Rajtuk kívül játszik még a darabban például Fehér Nóra, Sípos Imre vagy Papadimitriu Athina. Tehát ragyogó tehetségű színész-énekeseket láthatnak majd a nézők. Rendkívül látványos koreográfiát terveztek az előadáshoz.