Navigáció

sebestyen martaA Békés-tarhosi Zenei Napok keretében 2012. június 18-án 19 órai kezdettel Békésen a református templomban Sebestyén Márta ad népzenei estet “Évszázadok magyar zenéje” címmel. Közreműködik: Andrejszki Judit barokkénekes, csembaló művész és Balogh Kálmán cimbalom művész.

Sebestyén Márta a népzene, Andrejszki Judit pedig a régi zene legismertebb nagykövete. Közös koncertjeik izgalmas utazást jelentenek mindkettőjük számára. A két előadóművész a habitusa, zenei gondolkodása nagyon hasonló, noha hangfajuk és stílusuk eltérő. Mint azt Sebestyén Márta megfogalmazta: „Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a nemesi muzsika örömteli dalaival, – sajnos többnyire “túlszépelgik”, túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról…” Céljuk, hogy emberközelbe hozzák mindkét zenét. Közös estjük nem csak szórakoztató, hanem egyben zenetörténeti utazás is.

A másik közreműködő Balogh Kálmán cimbalomművész, a Gipsy Cimbalom Band vezetője. Sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy számos, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt.

Sebestyén Márta a koncertek eddigi tapasztalatáról elmondta, óriási igény mutatkozik, az emberek szomjasak és éhesek erre, és olyan boldogok, nem csak hogy zenei élményt kapnak. Ez megerősítés, hogy van remény a túlélésre.