Navigáció

blaciTalán senkinek nem kell bemutatni a Békési Kistérségi Iskola Alapfokú Művészeti Tagiskolájának igazgatóját, aki jó pár éve vezeti és igazgatja a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekart. Minden év első hétvégéjén teltházas koncertet adnak a békési kulturális központ színháztermében. A „B.Ú.É.K. BÉKÉS 2013.” – Újévi koncert kapcsán beszélgettem Bagoly László karnaggyal.

Hány éve működik a zenekar Békésen, és mióta vagy az élén, mint karmester?

 Ez a 21. év, mióta én vagyok a zenekar karnagya.

Régebben a fúvószenekar szó hallatán az emberek többsége csak indulókra és komolyzenei művekre gondolt. Milyen darabokból áll most a csapat repertoárja?

Nagyon örülök annak, hogy az emberek már nem azonosítják a fúvószenekari muzsikát az indulókkal, és a zene, amit játszunk, egyre népszerűbb a városunkban. Zenekarunk repertoárja nagyon változatos, filmzenéket, polkákat, musicalrészleteket, operettet, keringőket és mindenféle könnyű zenét játszunk.

Mikor, hogyan és kiben fogalmazódott meg az új évi koncert ötlete?

A Városi Kulturális Központtal közösen álmodtuk meg az újévi koncerteket, amelyeken a zenekar egy vidám, látványos élőzenés produkcióval köszöntheti a város lakosságát, hogy mindenkinek jól kezdődjön az év. Ez minden évben a város első társadalmi rendezvénye, ahol városunk polgármestere újévi jókívánságait is hallhatja a megjelent közönség. Az évek során bevontuk a városunkban tevékenykedő táncosokat, énekeseket, és a békéscsabai Grácia mazsorett csoportot, akik a színes zenei program mellé látványos táncokat, és magas színvonalú énekprodukciókat adnak elő.

2012 januárjában is egy bizonyos történet köré épült a zeneszámok összeállítása. Most is így lesz?

Igen. Az idén világkörüli utazásra invitáljuk a koncert közönségét, Csehország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Skócia, Amerika, Argentína, Brazília zenéi csendülnek fel többek között. Így, aki ellátogat a koncertre, nagy utazással kezdheti a 2013-as évét.

A zenekari tagok segítenek a program összeállításában, vagy ez a feladat teljes mértékben rád hárul?

A zenekari tagok nagyon-nagyon sokat segítenek. Nem csak a program összeállításában, hanem mindenben. Nagyon jó ötleteik vannak, amiket meg is valósítunk a koncert során. De nemcsak a zenekar tagjai segítenek sokat, hanem a munkatársaim, a tánccsoportok felkészítő tanárai, és a kulturális központ munkatársai is. Ezen kívül külön szeretném megköszönni a családomnak és különös képen a feleségemnek a sok segítséget és a támogatást.


Ez évben is az ifjúsági fúvószenekar lesz az est házigazdája. Lesznek más fellépők is?

A fúvószenekar minden fellépő produkciójához élőben játssza a zenét. Itt lesz velünk ismét a Kenyeres Csaba vezette Fregolina Társastáncklub csoportja, itt lesznek a Grácia mazsorettek Rábai Szilvia vezetésével, idén először táncolnak majd a Belencéres néptáncegyüttes táncosai, és énekesek is színesítik a műsort. Ezen kívül fellép a zenekar utánpótlás csapata is.

Minden évben kerül valami plusz műsor a programba. Idén is számíthatunk meglepetésre?

Az idei hangverseny is sok meglepetést tartogat. Többek között először találkozhatnak majd a vendégeink Erkel Ferenc: Palotás c. nyitó táncával fúvószenekari átiratban, és most mutatjuk be az új kedvencünket, egy nagyon látványos Jacob de Haan művet, melynek címe: Concerto d’ Amore

Mit üzensz a békésieknek? Miért érdemes eljönni az újévi koncertre?

Mindenkit sok szeretettel hívunk, várunk. Az idei program is nagyon hangulatosnak és látványosnak ígérkezik. Olyan alkalom lesz, ahol mindenki elfelejtheti búját-baját, együtt örülhet a többi békési emberrel. Köszöntsük együtt az új évet!

Köszönöm az interjút…