Navigáció

palmettaA Palmetta zenekar egy olyan örökséget szeretne megőrizni, mint a magyar népdal. Tudjuk, hogy Magyarország egyedülálló népdalcsokor birtokában van. A zenekar kemény, metálos zenére komponálja a népi hagyományos kiejtésben és formában lévő népdalokat. A modern rockzene és a hagyományőrzés összeillesztésével kívánják eljuttatni olyan rétegekhez is a népdalainkat, akik más körülmények között nem hallgatnak, nem hallgatnának ilyen stílusú zenét. Ezzel is életben tartva a magyar kultúra ezen részét. A 2013. március 9-i békési koncert rendhagyó lesz, mivel ez lesz az első akusztikus nagykoncert. Kima Norbival beszélgettem….Szia Norbi! Kérlek, mutasd be a zenekart. Ki milyen szerepet tölt be a zenekar életében…

Kezdjük az énekesnőkkel: János Hajnalka, Klapka Ágnes, Lener Veronika. Ők válogatják a feldolgozásra kerülő népdalokat, amellett, hogy énekelnek.  A zenészrészleg: Rigó Tamás–gitár, Vida Bálint-basszusgitár, Kima Norbert–dobok. A mi feladatunk a népdalok hangszerelése, valamint jómagam, mint a zenekar vezetője a próbák szervezésével, a lemezfelvételekkel és a további ügyes-bajos dolgokkal is foglalkozom.
Néptáncosaink: Mucsi Katalin és Báthori Sándor, Vida Krisztina és Toldi Zoltán, Földesi Réka és Okányi Mihály, Gellén Péter és Csipei Judit. Ők felelnek a koreográfiákért és a viseletekért.

Mit is jelent a „Palmetta” szó?

A Kárpát-medence és Belső-Ázsia egyik őshonos virága a Tulipa Hungarica. A magyar nép ezer évig élt a vadtulipán előfordulási tájain, az egész Kárpát-medence összes magyar települési tájain ismert díszítőmotívum. Ez már a honfoglaláskori leleteken jól kivehető, mint díszítőelem. A honfoglaló magyarok ötvös-, díszítőművészetében mindenütt megvan a tulipán: árpádházi királyaink pénzérméin, címereiben, a koronázó paláston, Mátyás király trónkárpitján és az egyedülálló tulipános ládákon. Az Attila-Kardjaként ismert, eredetileg Álmos vagy Árpád szablyájának markolatán, szíjvégeken, ruhadíszeken, különböző területeken feltárt tarsolylemezeken, valamint XI. századi kőfaragó műhelyek maradványain egyaránt fellelhető a tulipán és szívmotívumok együttese. A honfoglaló magyarok díszítőművészetében a Palmetta a hegyével kifelé álló szívmintából alakult ki. Ennek stilizálása, növényi elemekkel, indákkal való együttes ábrázolása eredményezte a szívpalmettás díszítő stílust.

Mi a Palmetta zenekar hivatása ma Magyarországon?

Azt szoktuk mondani, hogy zenekarunk egy kulturális missziót folytat, melynek lényege a magyar népdal és néptánc megőrzése az utókor számára. Úgy gondoljuk, mivel Magyarország egyedülálló népdalkinccsel rendelkezik, ezt kötelességünk tovább éltetni és visszahozni a köztudatba!

Mondhatjuk, hogy ez a produkció teljesen egyedülálló Magyarországon? Népzenét már hallottunk megrockosítva más zenekaroktól is, de, hogy népi tájjellegű ruhába öltözött táncosok színesítsék a műsort, ilyenre még nem volt példa.
 
Igen, jelen pillanatban ez a produkció egyedülálló zeneileg is, mert a hasonló zenekarokban megtalálható egy-egy népi hangszer is. Nálunk az alap rockzenei felállás és három énekesnő, ami megint csak egyedivé teszi a bandát. A néptánc, ahogy te is mondtad pedig unikum ebben a zenekarban, de az országban is.

2008-ban promóciós maxi cd, 2009-ben és 2011-ben nagylemez. Mesélj kicsit ezekről. Hol rögzítettétek, hogy fogadta a közönség?

2008-ban a promóciós maxi dalait Békéscsabán rögzítettük az egykori Song-song stúdióban, ez még a legelső felállásban történt mikor még Majorosi Timi volt a zenekar énekesnője. A tagság még abban az évben jelentősen átalakult így következő év nyarán már az első hivatalos nagylemezünket, a Hagyományt az új felállásban rögzítettük. Tizenhárom népdalfeldolgozás jelent meg + multimédia formában az Indulj el egy úton… dalra forgatott nagysikerű videoklipünk.
A Merengő című második nagylemezünket a szolnoki Denevér Hangstúdióban rögzítettük, ami hasonlóképp elődjéhez tizenhárom új népdalfeldolgozást tartalmaz és ehhez a kiadványunkhoz egy DVD is párosult, melyen egy 2010-es nagysikerű koncertünk hallható, látható és sok más extra is megtalálható a korongon. Mindkét lemezünk nagy fogadtatásnak örvend, hazánkban több mint kétszáz üzletben találhatók meg lemezeink.

Lesz-e új lemez a közeljövőben?

Igen, már jó ideje nekiláttunk új népdalok feldolgozásának. A közeljövőben egy olyan dupla lemezzel szeretnénk előrukkolni, aminek egyik fele akusztikus dalokból áll, a másik felén pedig a tőlünk már jól megszokott metál dalok lesznek hallhatók. Ez a lemez, mivel nem kis munka, mert mindkét korongra tizenhárom-tizenhárom új dalt szeretnénk ismét, ezért egy kicsit több időre van szükség, akárhogy is nézzük, ez két külön sorlemeznek felel meg. A pontos megjelenést még nem tudjuk, az is lehet, hogy ez a jövő évre fog áttolódni.

Nem volt hazánknak olyan szeglete, ahol nem koncerteztetek volna. A határainkon túl maradt magyarokhoz is sikerül eljutnotok?

Sok helyen megfordult már a zenekar, mondhatjuk, szinte az egész országot bejártuk. Az elszakított területekről is folyamatos a megkeresés a zenekar felé, de eddig még Erdélyben jártunk, igaz ott már három alkalommal is meghívtak bennünket és nagyon nagy fogadtatásban és szeretetben részesültünk kinti testvéreinktől. Erdélybe mindig hazajárunk! Reméljük a közeljövőben a többi elcsatolt területre is eljut a Palmetta zenekar!

Térjünk át az interjú apropóját adó békési koncertre. Akusztikus koncertetek volt már Békéscsabán. Miben lesz más a márciusi, mint a csabai fellépés volt?

Mivel a békéscsabai volt az első ilyen jellegű előadása az együttesnek, így elmondhatjuk, azóta sokat változott a produkció. Azóta írtunk még jó néhány új dalt, a régebbieket is összecsiszoltuk így akusztikus formában is. Ami még teljesen más lesz itt, hogy nem csak egy pár néptáncos lesz, mint Békéscsabán, mindhárom táncospár fog táncolni. Így akusztikus formában itt lesz az első komplett fellépés. A táncok is bővültek és sok új koreográfiát is bemutatunk. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe!

Aki még nem tudná, mikor és hol lesz pontosan a koncert?

Tavaszköszöntő Akusztikus Nagykoncert:
 2013. március 9. (szombat) 18 órai kapunyitással a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Üzensz-e valamit a békési és környékbeli Palmetta rajongóknak?

Találkozzunk a koncerten!!!

Üdvözlettel: Kima Norbert és a Palmetta zenekar
www.palmettazenekar.hu
www.facebook.com/palmettazenekar
info@palmettazenekar.hu

Köszönöm az interjút!