Navigáció
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által szervezett Partnerség és hálózatosodás modul (TÁMOP 3.1.4. B-13/1-2013-0001) ”Köznevelés az iskolában” című project keretében, a Tisza Kálmán Szakképző Iskola tanulói, dolgozói, társintézmények, civilek, partnerek bevonásával figyelemfelhívó kampány programsorozatot szervezett 2015 tavaszán – „Gyermekek a gyermekszegénység ellen” címmel.
 
A téma elsősorban a gyermekszegénységre épült, de szorosan kapcsolódott a közösségfejlesztéshez, és a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Cél elsősorban a téma iránti érzékenyítés volt, segítő mozgósítás az ügy érdekében, önkéntességre való motiválás középiskolás és általános iskolás tanulók körében.
MEGVALÓSULT ESEMÉNYEK
Tematikus osztályfőnöki órák keretében magát a fogalmat határolták be a diákok. A világban, az országban, a tanulók környezetében érezhető, látható problémák feltárása interaktív módon volt az elsődleges feladat, továbbá prezentáció segítségével téma iránti érzékenyítés.
Az óra végén ötletek gyűjtése: mit is tehet egy mai fiatal, a gyermekszegénység ellen?
 
Figyelemfelhívó médiakampányban a Tisza Kálmán Szakképző Iskola média csoportja (Kreatív Ipar) ismert közösségi oldalon közösséget hozott létre, logót tervezett, videóspotot szerkesztett a kampányhoz. Felvételeket készítettek az eseményekről (fotó, videó) és azokat megosztották különböző média felületeken.
https://www.youtube.com/watch?v=Sk1p2OBJBz4
https://www.facebook.com/gyermekszegenysegellen
 
CivilWorkshop. Városban működő civil szervezeteket hívtak meg az iskolába egy délutáni foglalkozás keretében, hogy a középiskolás diákok ismerjék meg a helyi közösségek működését, és azok tevékenységeit.
A tanulók tájékozódjanak a kapcsolódási lehetőségekről különös tekintettel olyan egyesületek esetében, akik szívügyüknek tekintik a nehéz sorsú gyermekek megsegítését.
 
„Add tovább!”  A mélyszegénységben élő gyermekeknek gyűjtési akciót szerveztek a város több intézményével karöltve. (Ruha, játék, könyv, füzet, ceruza, kerékpár, stb.) Közösségi oldalon, plakátokon felhívást készítettek, hogy a már nem használt, de újszerű használati tárgyakat hasznosítsák egy „jó ügy” érdekében. Az akció eredményességét mutatja, hogy 60 gyermek kapott meglepetéscsomagot gyermeknap alkalmából 2015. május 27-én.
 
Élőszobor-sétány. 2015. április 24-én “Élőszobor-sétány” került kialakításra Békésen a Múzeum közben. Nem csak a Tisza Kálmán Szakképző Iskolából, hanem a békéscsabai BÉKSZI-ből, illetve Békésről és Okányból is érkezetett egy kisebb csapat, de csatlakoztak a partner általános iskolák, valamint a civil szervezetek képviselői is. A rendezvény célja volt, hogy a résztvevők felhívják a figyelmet a gyermekszegénység problémájára. A rendezvényről a helyi TV is beszámolt: http://www.bekesmatrix.hu/cikk/71595_eloszobrokkal_a_gyermekszegenyseg_ellen/
 
Városi Gyermeknapon önkéntesek segítettek. 2015. május 31-én Városi Gyermeknapot szervezett a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ. Mivel már márciusban eldőlt, hogy a „művelődési ház” is kapcsolódik a Gyermek a gyermekszegénység kampányhoz, így elhatározták, hogy az egész napot közösen szervezik. A Tisza Kálmán Szakképző Iskola önkéntes diákjai felajánlották segítségüket az egész napos programok lebonyolításához, akik egyben az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálat óráit is begyűjthették ezzel.
 
A Hétkrajcár program támogatásában, – köszönet Izsó Gábor polgármester úr kezdeményezésének – Gyermeknapon a Békés Dánfok Faház Vendéglő konyhájából kikerülő finom meleg ebéddel kedveskedhettek önkéneseink a rászoruló gyermekeknek és szüleiknek.
Ebéd után a Tisza Kálmán Szakképző Iskola vendéglátós tanulói gyermekkoktéllal színesítették a menüt.
 
FLASHMOB – Dobszóval a gyermekszegénység ellen
A kampány zárásaként dobszóval kívánták felhívni a problémára a figyelmet. Békési illetve környékbeli dobosokat nyertek meg az ügynek, akikkel a rendezvény előtt – Dánfokon – rövid megbeszélésen egyeztették a pár perces megmozdulás alapkoncepcióját.
Délután 15 óra magasságában peregtek fel a dobok. 3 dobos, köztük egy táltos dobos invitálta, „gyűjtötte” be a látogatókat, érdeklődőket. Csatlakoztak hozzájuk a művészeti iskola, ütős kis diákjai is, akik egyszerűbb, de annál érdekesebb csörgőkkel, és egyéb ütős hangszerekkel érkeztek. Az erdei kisszínpadig folytatták útjukat a csatlakozó tömeggel, ahol már egy teljes dobfelszerelés és persze gazdája várta őket. Továbbá sárkánydob, bongo, konga várta az ütni vágyókat és egy ízig-vérig profi dobos csapat.  Kellemes rezgés, hangulat alakult ki hirtelen, a gyermeknapi programok megálltak, a dobok hangja az egész táborba, sőt még a városig is eljutottak. A nézőket is gyorsan bevonták a dobosok, hiszen gyermek, felnőtt egyaránt kipróbálhatta az éppen neki tetsző dobot.
A villámcsődület után röviden bemutatták a kampányuk mondanivalóját, eseményeit, célját, amit a helyszínen közel 700-an hallhattak.
 
 
Szeretnénk megköszönni a programba nagyon sok támogatást, segítséget nyújtó partnereinknek:
Békés Város Polgármesteri Hivatal
Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ
Békési Szociális Szolgáltató Központ
Hepp Ferenc Általános Iskola
Reményhír Általános Iskola
BÉKSZI
Városvédők
Hétkrajcár Egyesület
Civil Ház
Nagycsaládosok Egyesülete
Német Nemzetiségi Egyesület
Békés Dánfok Faház Vendéglő
KOJAK nyalóka (Sweet-food)
Békési Újság
Békés Mátrix
Békés TV
Békés Megyei Hírlap
és sok-sok névtelen felajánlónak, támogatónak.