A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért a 2015-ös évet a Helyi termék évének nyilvánítja.
A Helyi termék éve program egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a termelők számára szakmai fórumokat szervez, amelynek a Békés megyei időpontja 2015. november 4-e, 10.00 óra.
Helyszín: Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ (5630 Békés, Jantyik M. u. 23-25.)
A szakmai fórum programja:
10.00 Köszöntő – Izsó Gábor, Békés Városi Önkormányzat polgármestere
10.10 A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételei
Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
10.35 Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információk
Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes
Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
10.55 Helyi termelői piac nyitásával, üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalók
Kontur Tamás, vidék- és térségfejlesztési szakreferens
Földművelésügyi Minisztérium, Agrárfejlesztési Főosztály
11.05 Élelmiszer értékesítés feltételei a helyi termelői piacon
Németh Jánosné, élelmiszerbiztonsági felügyelő
11.15 Kérdések az előadókhoz
11.25 Szünet
12.00 Hogyan védjük termékeinket? Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége
A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a hagyományos termékek piacra jutása érdekében
Pallóné Dr. Kisérdi Imola, osztályvezető
Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelmi Főosztály
12.30 Adózással kapcsolatos általános információk
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
13:00 Kerekasztal beszélgetés, kérdések- válaszok
Haász Ferenc – méhész
Herczeg Aranka – kistermelő, Herczegi Ízek, lekvár
Kiss Ferenc – élelmiszer technológus mérnök, Kiss Házi Sajt Manufaktúra
Knyihár Mihály – családi gazdálkodó, Knyihár Féle Házikolbász
Kérem, részvételi szándékát jelezze az alábbi linken megnyíló űrlap segítségével vagy Savolt Zoltánnál a 30/206-4886-os telefonszámon
Információért forduljon Savolt Zoltánhoz a +36-30-206-48-86-os telefonszámon vagy a savolt.zoltan@nmi.hu e-mail címen.
Támogatók: