Navigáció
A Belencéres Néptáncegyüttes néven, 10 évvel ezelőtt alakult tánccsoport számos sikert és fellépést tudhat maga mögött. 2015. június 26-án 18 órától egy fergeteges jubileumi műsorral készülnek az egykori és jelenlegi táncosok és vezetők. Mahovics Tamást, a Belencéres Néptáncegyüttes jelenlegi művészeti vezetőjét, a Népművészet Ifjú Mesterét kérdeztük az együttes életéről.
 
A békési Belencéres Néptáncegyüttes 2005–ben, a helyi művészeti iskola már több éve együtt táncoló, néptáncos növendékeiből alakult, Sztankó Károly művészeti vezetésével. Az első sikerek az ő nevéhez fűződnek. 2008 őszétől Mahovics Tamás és Mahovicsné Ladányi Anita vette át a napi feladatokat.
Mesélne az együttműködés kezdetéről, az azóta eltelt időszakról?
A néptáncegyüttes Fejes Antal (a zeneiskola egykori igazgatója) és Sztankó Károly (néptánctanár) együttműködésével születhetett meg. Az akkori szakmai munkát Farkas Tamás és Gózon Mihályné Majorosi Tímea segítették, és vezették el az együttest az első komoly sikerekhez. Ezt követően 2008-ban vettük át a szakmai munkát feleségemmel az akkori fenntartó, a Belencéres Alapítvány felkérésére. Az eltelt évek alatt számos hazai és nemzetközi sikereket értek el a táncosok. Az évi csaknem 60 fellépés által sokfelé bemutathatjuk hagyományőrző, közösségfejlesztő tevékenységünket, mindenhol városunkat, Békést képviselve.
 
A Belencéres Néptáncegyüttes megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli a BÉTAZEN-en. Milyen különleges produkcióval készülnek a jubileum alkalmából?
Az együttes egykori és jelenlegi táncosai és vezetői segítségével felelevenítjük legsikeresebb koreográfiáinkat és így a közönséggel, szülőkkel, táncos, zenész barátainkkal közösen ünnepeljük meg fennállásunk 10 évfordulóját. A két napos rendezvényt egy fotókiállítás és a Suttyomba Zenekar lemezbemutató koncertje színesíti majd. 
 
Évről évre szép sikereket érnek el Közép-Európa-szerte. Melyik volt a legemlékezetesebb szereplésük mind itthon, mind a külföldi fellépéseket illetően?
Minden fellépésünk egyformán fontos. A táncosaink ugyanolyan odaadással táncolnak egy falunapon, mint egy szakmai fórumon. Számos eredményt leírhatnék, de például emlékezetes a felnőtt együttes legutóbbi, nagyon sikeres törökországi útja, viszont nem hagyhatjuk említés nélkül utánpótláscsoportjaink sikereit sem. A közelmúltban kaptak arany illetve kiemelt arany minősítést a Békés Megyei Kis- és Gyerekegyüttesek Találkozóján, és persze fontos szakmai siker, hogy lassan állandó visszatérők vagyunk a “Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató versenyen. Korábban Okányi Mihály, jelenlegi tánckarvezetőnk ért el sikereket, ebben az évben pedig gyermek együttesünk és gyermekszólistánk, ifj. Mahovics Tamás szerepelnek a közkedvelt vetélkedőben.
 
A néptánc népszerűsítése mellett a szakmai sikerek sem maradtak el. Mire a legbüszkébb?
A már fentebb említett gyermekcsoportok sikerei mellett, büszkék vagyunk arra, hogy kutatásainkkal, feldolgozásainkkal népszerűsíthetjük a korábban nem ismert Békés megyei magyar és cigány táncokat. Táncosaink a saját táncos anyanyelvükön szólhatnak a közönséghez. 
 
Milyen további terveket szövöget az együttes jövőjére nézve?
A táncegyüttes és környezetének közössége hiánypótló a mai egyre személytelenebb világban, ahol az okos telefonok lassan átveszik a szociális és emberi kapcsolataink irányítását, meghatározva annak minőségét. A tánc és a táncházmozgalom által nyújtott személyes kapcsolatok, talán lelassíthatják ezt a negatív folyamatot. Célunk, hogy minél több időt töltsünk együtt hasznos munkával. Közösségünket erősítsük és városunkat minél magasabb szellemi és szakmai színvonalon képviselhessük bárhol a világban. 
 
Köszönöm az interjút!