Navigáció

20 év, hat zenész, rengeteg fellépés és egy dupla album, ami nem egy hagyományos népzenei lemez, és nem is egy sima jubilemi kiadvány.

A 2015. július 25-én, 18:30 órakor Békésen kezdődő lemezbemutató koncert alkalmából Szujó Zsoltot, a zenekar alapító tagját kérdeztük a zenekar életéről.
 
Honnan ered az együttes neve?
A Suttyomba név az alapító tagoktól ered, akik már sajnos nem működnek közre a zenekar életében. Az alapítók közül már csak egyedül én vagyok a zenekarban, a történet is hozzám kötődik, azaz mondhatni én vagyok a keresztapja. Egy kocsmai jelenetből származik, és némi köze van az italozáshoz. Először viccnek szántuk, de a környezetünk úgy megszokta és megszerette, hogy rajtunk maradt. Most már pedig szorosan kapcsolódik hozzánk és sok mindent elárul rólunk. 
 
Kik alkotják jelenleg a zenekart, és hogyan találtak a tagok egymásra?
A zenekar jelenlegi felállásban 1995-96 óta működik, ezért is számítjuk innen a 20 éves jubileumot. A jelenlegi tagokat egytől egyig az alapítók fertőzték meg a népzene iránti szeretettel. Mindenkinek volt valamilyen zenei előélete. Klasszikus zenész volt, vagy éppen fúvós zenekarban, vagy vonós zenekarban zenélt, de más jellegű muzsikákat. A kérdés mindenkinél az volt: Nem lenne kedved? És volt! Szóval összejöttünk. Aztán természetesen mindenki egyénileg képezte magát, tanult más népzenészektől.
Az egymásra találásban pedig nagy szerepe volt annak, hogy volt hol együtt dolgozni. Ez pedig alapvetően két táncegyüttesnek köszönhető. Kezdetben a szarvasi Tessedik, majd később a gyomaendrődi Körösmenti Táncegyütteseknek. És újabban pedig még több közös fellépésünk van a békési Belencéres Táncegyüttessel is. A zenekar jelenlegi állandó tagjai: Szujó Zsolt – hegedű, Schäfer Szilveszter – hegedű, Bohák Endre – brácsa, Laurik László – nagybőgő.
 
Milyen indíttatásból szervezték meg egykor az évek folyamán jelentős hagyományra szert tevő – idén immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő – Suttyomba Fesztivált?
Az első fesztivál valójában egy közös produkció bemutatására irányult. 2001-ben együtt dolgoztunk egy dél-amerikai, egészen pontosan francia guyanai dob zenekarral. Közös számok készültek a két népzene ötvözéséből és ezt szerettük volna bemutatni a szülőföldünkön. Mivel nem tudtunk más lehetőséget, ezért szerveztünk egy saját rendezvényt e célból. Végül akkora sikere lett, hogy minden évben megismételtük. A fesztiválon a hosszú évek alatt több mint 50 zenekar fordult már meg, köztük adatközlő erdélyi és felvidéki zenekarok is. A rendezvény eleinte 3 városban párhuzamosan zajlott, a zenészek körbejártak és koncerteztek. Mindenki jól érezte magát, egyfajta zenész találkozó is volt egyben. Ma már sajnos csak egy város ad otthont a rendezvénynek, de a programok eredetiségéből és minőségéből nem engedünk. Továbbra is ragaszkodunk az autentikus, magas szakmai színvonalat képviselő népi zenekarokhoz, ők alkotják a program gerincét. 
 
A zenekar 20 éves évfordulójára jelent meg a Fehéren-feketén című, az eddigi munkásságukat bemutató album. „Egyeseknek néhány számunk meghökkentő lehet, de ugyanakkor másoknál szívet melengető, érzéki hatást válthat ki. Elképzelhető, hogy egy némelyik muzsikánk kiveri a biztosítékot, és felveti azt a gondolatot, hogy ezekkel a zenészekkel baj van. Hát nem kétség, ilyenek vagyunk!” Mesélnének a lemez sokszínűségéről?
Hát igen, valóban nem egy szokványos albumról van szó. 2 lemez található benne. Egyrészt a már említett dél-amerikai és magyar népzene ötvözéséből készült zenék. Másrészt a zenekar számára kedves tájegységek muzsikái, igazi magyar népzene. Az összeállításnál tényleg törekedtünk arra, hogy az elmúlt 20 év munkássága bemutatásra kerüljön, sőt olyan élmények, szituációk, történetek is helyet kapjanak, amelyek valóban megtörténtek velünk és az életünk részét képezték. Ezekből készültek rövid, félperces számok, úgynevezett “szösszenetek”, amelyek sok mindent elmesélnek rólunk. Másrészt nem mindenhol törekedtünk az autentikára, sok dolgot a saját ízlésünk szerint dolgoztunk át, és vettünk fel. Úgy gondoltuk, hogy az album mégiscsak rólunk szól, magunkra formáltuk. Másrészt, akiknek készült, a táncosok, a közönség is így ismert meg bennünket. Hát ne okozzunk csalódást!   
 
Mire számíthat Önöktől a közönség a BÉTAZEN-en?
Egy sokszínű, érdekes koncertre számíthat mindenki. Ízelítőt fogunk adni az afrolatin és a magyar népzene ötvözéséből készült számokból. Bemutatjuk a számunkra legkedvesebb magyar népzenéket az albumról. És természetesen, aki ismer minket tudhatja, hogy lesz poén is. Belecsempészünk egy-két szösszenetet is az előadásba, de ez legyen meglepetés. Szóval érdemes lesz meghallgatni annak is, aki szereti a népzenét és annak is, aki inkább a populárisabb világzene iránt érdeklődik.
 
Köszönöm az interjút!