Navigáció
Teleki Miklós orgonaművész színvonalas muzsikáját hallhatja az, aki ellátogat 2014. június 22-én Békésre a református templomba. A műsorban közreműködik Galambos Hajnalka énekművész is.
 
A Békés-tarhosi Zenei Napok visszatérő előadóművésze Ön, milyen érzéssel érkezik  ismét Békésre?
Örömmel megyek ismét Békésre! Mindig kis meghatottsággal ülök oda ahhoz a református templom orgonájához, amelyen Liszt Ferenc is játszott. Bár lenne alkalom egy nagyszabású felújításra – véleményem szerint ez a hangszer a nemzet kulturális kincsei közé tartozik!
 
Kik inspirálták a munkássága alatt? Ki a példaképe?
Leginkább tanáraim. Szeretném kiemelni Lehotka Gábort, néhai professzoromat, aki nagyszerű művész és kitűnő pedagógus volt.
A számomra legkedvesebb zeneszerző: Bach. Rajta kívül sok zseniális komponista ad állandó szellemi megújulást.
Az előadóművészek között az általam ismert legnagyobb: a zongorista Szjatoszlav Richter. Csodálatos a magyar zenei előadóművészet is: Jandó Jenő, Schiff András, a hegedűművész Szenthelyi Miklós. Nem sorolom, mert egyre rosszabbul néz ki, ha kihagyok valakit a listából. Egy művész jól teszi, ha nyitott szemmel, füllel, lélekkel jár a világban, a legapróbb dolog is jelenthet inspirációt.
 
Mikor döntötte el, hogy orgonaművész lesz?
Kamasz gyerekként. Aggódó orvos édesapámat 17 évesen sikerült meggyőznöm.
 
Több országban adott sikeres koncertet. Melyikre a legbüszkébb és miért?
Nehéz lenne egyet kiemelni. Boldogan utazom nagyvárosokba és kis falvakba egyaránt. A közelmúltban nagy élmény volt koncertem a németországi Vilshofenben, a nagy bencés templom csodás orgonáján, de a siófoki Bach lemezbemutató hangversenyem is sokat jelentett. Júliusban Passauban, Európa legnagyobb orgonáján fogok játszani.
 
Jó pár díjjal jutalmazta a szakma. Meséljen kicsit ezekről…
Nagyon örülök minden elismerésnek, de ezeket csak egy kis állomásnak tekintem. Boldogságot jelent, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek. Ha ezt mások is elismerik – nos, szintén boldoggá tesz.
 
Számos ősbemutató fűződik a nevéhez, magyar és külföldi komponisták művei kapcsán. Kérem, soroljon fel párat…
A nemrég elhunyt Karai József zeneszerző számos művét mutattam be, jónéhányat nekem is komponált. Lehotka Gábor több művét mutattam be szintén elsőként, ő is ajánlott fel nekem a műveiből. A teljesség igénye nélkül: Szokolay Sándor, Serei Zsolt, Sáry József, Jeney Zoltán. A külföldiek közül: Jürg Baur, Gottfried von Einem, Otto Strobl. Szívesen vállalkozok efféle feladatokra – a felfedezés izgalmas dolog!
 
2014. június 22-én Galambos Hajnalkával ad közös koncertet Békésen, a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül. Léptek már fel közösen?
Még nem, most lesz az első alkalom. Remélem, szép hangversenyt, maradandó élményt tudunk adni majd a közônségnek!
 
Köszönöm az interjút!