Navigáció
Berecz András népmesegyűjtő és folklórkutató tevékenysége előadóművészettel, mesemondással párosul. A magyarság nyelvi értékeit szenvedéllyel fürkészve számos más nép kultúrájával is érintkezésbe került a hosszú évek folyamán. Utazásai révén nemcsak a szomszédos országok területére, hanem egészen távoli helyekre, példának okáért az Egyesült Államokba és Kanadába is eljutott már.
 
Szerteágazó életművét többek között műfordítások, könyvek, lemezek, dokumentumfilmek tarkítják. Rengeteg díjjal ismerték el eddigi munkásságát. Huszonnyolc évesen kapta első elismerését, azóta szakmai reputációja töretlen, a népzene és népművészet iránt elkötelezett közösségek számára állandó reflektorfényben van. Díjai közül kiemelkedik az 1993-ban szerzett Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetése, illetve a Kossuth-díj, melyet a 2011-es esztendőben vehetett át. 
 
Berecz András egyik interjúja során külön hivatkozik anyai nagyapjára, Tanka Gáborra, kiemelve, hogy felmenői számára mennyire fontos volt a családi atmoszféra megteremtése. Az előadóművész folklór iránt tanúsított rajongása e gyermekkorában megtapasztalt hagyományból táplálkozik, a múlt megőrzésének és nosztalgikus hangulatú felidézésének szándékával. 
 
A „Haza” fogalma szintén központi témája Berecz András szakmai tevékenységének. Nem véletlen, hogy életrajzi bevezetőjében hangsúlyozza az anyaország és az elszakadt országrészek kölcsönös kommunikációjának fontosságát is. Mese- és népdalbeli hőseit pedig úgy jellemzi, hogy bennük “a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai” nyilvánulnak meg.
 
Az előadóművész egyaránt foglalkozik a fiatalabb és az idősebb generációk kulturális nevelésével. E szép küldetés a Békés-tarhosi Zenei Napok alkalmával, 2015. június 24-én (szerda) 18 órától egy újabb állomásához érkezik. Remélhetőleg minden korosztály megtalálja majd Berecz András előadása alatt azt a szívhez szóló történetet vagy népzenei dallamot, melynek emlékét megőrizheti.
 
Belépés ingyenes! (Támogató adományt tisztelettel elfogadunk.)
 
Társrendező és támogató: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Békési Szervezete