Navigáció
Reneszánsztól a jazzig, így jellemezhetjük a rézfúvós kamaregyüttes repertoárját, akik 2015. június 30-án kedden 19.00 órától lépnek fel a Békés-tarhosi Zenei Napok rendezvénysorozatán. Egyedi stílusuknak köszönhetően már külföldön is visszatérő fellépők, protokolláris és ifjúsági koncertek állandó meghívottjai. 
Sörfőző Zoltánt, a kamaraegyüttes vezetőjét kérdeztük többek között a zenekar történetéről is.
 
Honnan ered a zenekar neve?
A rézfúvós kamarazene történelmi gyökerei a toronyzenéhez vezethetők vissza. Németországban alakult ki az az érdekes szokás, hogy várak, templomok bástyáiról tornyairól egyrészt a pontos idő jelzésére (pl. Lipcsében minden nap 11 órakor) másrészt ünnepi alkalmakkor az áhítat ébresztésére rézfúvós hangszeresek rövidebb szignálokat, fanfárokat játszottak. Ebből alakult ki a toronyszonáta műfaja, amelynek úttörője Daniel Speer volt. 
Ő különben nemcsak mint zeneszerző hanem mintegy polihisztor került be a zenetörténetbe, hiszen nagy író volt és utazó is, aki még hazánkban is járt, sőt szakácskönyvet is jelentetett meg.
 
Kik az együttes állandó tagjai? 
Horváth Zoltán és Hammer Gábor trombitán, Pétersz Árpád kürtön, Sörfőző Zoltán harsonán, Maronics Zsolt tubán játszik, s ha reneszánsz muzsikát vagy könnyűzenét játszunk, akkor Péter Zoltán dobol.
 
Hogyan válogatják össze a darabokat a fellépésekhez? 
Megpróbáljuk saját zenei elképzeléseinket összeegyeztetni a közönség igényével persze ez nem sikerülhet teljesen mindenkor. Megpróbáljuk a rézfúvós kamarazenei repertoárból az igazi gyöngyszemeket műsorba tenni, a nagy mesterek így Bach, Vivaldi, Purcell, Mozart, Bizet remekműveit megfűszerezni egy két fantasztikus, de csak tényleg a rézfúvós kamarazenei irodalomban fellelhető darabbal. Ezen túlmenően a zenekar sokoldalúságából fakadóan többször oldjuk fel a klasszikus muzsika komolyságát. Így szerepelhet komolytalan komolyzene, mozgás, jelmez, humor egyszóval show koncertjeinken, amit a közönség is ugyanolyan jókedvűen fogad.
 
Milyen fesztiváltapasztalatokkal rendelkeznek az eddigi közös karrierjük során, mely országokba jutottak el az évek folyamán? 
Az együttes a hazai hangversenyek mellet szerepelt Szófiában, Bukarestben, Berlinben, Trierben, két alkalommal Stuttgartban, sőt Párizsban is. Fesztiválokon leginkább idehaza lépünk fel, ahol, mint Brassdance ismerik a csapatot, de ott egyáltalán nem szerepel komolyzene, hanem élő zenés show.
 
Elegancia és lazaság. Jól látom, hogy e kettő tulajdonság kvázi egyszerre jellemzi az együttes megjelenését? 
Igen így is lehet mondani. Mi ezzel a kettősséggel, s a sokszínű repertoárral arra törekszünk, hogy a rézfúvós kamarazene szépségei ne csak egy szűk szakmai körnek jelentsen sokat, hanem ezt minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni Épp ezért játszunk nagyon sokat ifjúsági koncerteken, céges rendezvényeken, sőt bálokon fogadásokon vagy konferenciákon, protokolláris rendezvényeken szélesebb körnek összeegyeztetve az igényességet a közönség szeretetével.
 
 
Köszönöm az interjút!