Navigáció
Somogyi-Tóth Dániel sokrétű ember: rendszeresen koncertező orgonista, karmester, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, a Csokonai Színház zeneigazgatója, mindemellett szabadidejében légifotós. 2015. június 22-én 19 órakor, mint orgonaművész ad közös koncertet Csősz János trombitaművésszel a békési református templomban. Ennek kapcsán kérdeztük Somogyi-Tóth Dánielt.
 
Hogyan képes összeegyeztetni a sokféle, egymástól eltérő feladatait, úgymint a szervezői, igazgatói és alkotói munkát? Mennyire teher és mennyire kihívás ez?
 
Elég nagy kihívás, de még egyszer se fulladtam bele teljesen. Viccet félretéve, nem egyszerű ennyiféle munkát egyszerre végezni és irányítani, de máshogy én nem tudnám elképzelni. Szeretek rálátni a dolgok egészére, és ez megkívánja, hogy egyszerre teljesen különböző feladatokat lássak el. Általában minden elképzelésemet előbb-utóbb megvalósítom, de néha ez kicsit lassabban megy, mint ahogy előre elképzelem, emiatt pedig előfordul, hogy vannak, akik várnak rám. Nekik ez valószínűleg teher.
 
Ön karmesterként és szólistaként egyaránt tevékenykedik. Mennyire más alkotói figyelmet követel Öntől ez a két feladat?
 
A vezénylés rendkívül összetett munka. Olyan, mint bármilyen magas vezetői pozíció, ahol folyamatokat és magasan képzett embereket kell irányítani, azonban itt azonnal meghallatszik, ha a karmester hibázik. Egyetlen rossz mozdulattal el lehet rontani egy teljes előadást, egyetlen igazán jóval viszont csodát lehet teremteni. A hangszeres zenélésnél az ember “csak” magáért és a kamarapartneréért felel. Emiatt az orgonahangversenyeknek különleges jelentőségük van számomra, de ezt valószínűleg azért is érzem így, mert sokkal kevesebbet zongorázok vagy orgonálok, mint amennyit vezényelek.
 
Milyen különbségek és azonosságok mutatkoznak meg egy-egy vidéki és fővárosi koncertesemény között?
 
Nagyon szeretem a magyar vidéket, nyolc éve dolgozom ott karmesterként, sőt azelőtt minden zugát berepültem. Békés megyéhez különösen kötődöm a családom miatt is, ezért nagyon várom a koncertet. Budapesten, vagy a világ más nagyvárosaiban természetesen minden más léptékű, a kisebb települések közvetlenségét azonban nem adja vissza semmi.
 
Az idei BÉTAZEN-en Csősz János trombitaművésszel ad közös koncertet. Mit kell tudni az Önök előzetes zenei kapcsolatáról, hogyan ismerték meg egymást?
 
Csősz János a Kodály Filharmonikusok első trombitása, egy igazi klasszis, legendás művész. Hatalmas élmény vele együtt dolgozni, nagyzenekari koncerteken és kamaraművekben egyaránt. Érdekességként elmondom, hogy a békési református templom ősi nagyorgonája nagyon magasra, 450Herzre van hangolva, ami jelentős, és nagyon szokatlan kihívást jelent, és ő mégis vállalta a produkciót.
 
Köszönöm az interjút!