Navigáció
 
Áprilisban rendezték meg Budapesten a Papp László Sportarénában a 35. Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, ahová a Belencéres Néptáncegyüttes is ellátogatott.  A több ezer fős látogatottságú rendezvény 3 napig tartott, ahogyan a népi rigmus is tartja: ” Három éjjel-három nap kimulatom magamat”.
A táncháztalálkozó első napján egy beharangozó táncházat tartottak a Fonó Budai Zeneházban, míg a második napi program elsősorban a felnőtt táncosoknak kedvezett. Szombaton különböző tájegységek táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők, majd az estéhez közeledve az “Országra Szóló Lakodalom”  című műsorszámot láthattak, amelyet a bagi, bogyiszlói, gencsapáti, nagyecsedi, veresegyházi, vitnyédi hagyományőrző együttesek közreműködésével adott elő a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség. Ezt követően a “Lábam termett a táncra, szemem a kacsintásra” Martin György Néptáncszövetség néptánc gálájával zárult a nap.
A táncháztalálkozó harmadik napján a családoké és a gyerekeké volt a főszerep. A Belencéres Néptáncegyüttes gyermekcsoportja első alkalommal vett részt a rendezvényen. A vasárnapi nap megnyitásaként az aznap szereplő összes táncos,  kalocsai mars menettánccal nyitotta meg az “Aprók bálja” című programsorozatot. Fiatal táncosaink egész nap helytálltak, többször is szerepeltek a több ezer fős rendezvényen az Aréna küzdőterén.  A felvonulás után került sor a táncok tanítására, amelynek egy részét az együttes táncosai taníthatták, Mahovics Tamás és Mahovicsné Ladányi Anita néptáncpedagógusok vezetésével. A résztvevők Békés megyei, azon belül dévaványai  táncokat tanulhattak, amely igazi kuriózumnak számít.  Az együttes fiatal táncosai és tanáraik közös tanításához egyre többen csatlakoztak.  A rendezvényhez való folyamatos csatlakozásnak köszönhetően a  hangulat is egyre jobban fokozódott, így egy kellemes fél órát tölthettek el együttesünkkel az érdeklődők. A talpalávalót a Suttyomba zenekar szolgáltatta. A táncosok aznapi munkáját a Belencéres Néptáncegyüttes vezetői mellett az együttes tánckarvezetői, a jelenlévő kísérő szülők és idősebb táncosok is segítették. A tanítás végeztével mindenki kedve szerint vásárolgathatottt, különböző termekben, viseletbemutatón, könyvbemutatón, tánctanításokon, néprajzos előadásokon, zenekarok koncertjén vehetett részt.  Kézműveskedhettek, valamint különböző tájegységek népi játékait próbálhatták ki a résztvevők. Az estéhez közeledve Ifj. Mahovics Tamás együttesünk fiatal szólistája a “Páva Matiné” műsorban lépett fel a jászberényi Busai Borival a 2015-ös  Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny döntőseivel együtt.  A családi táncos program zárásaként táncosaink egy össztáncos felvonulással búcsúztak el a nézőközönségtől, ezt követően Lajkó Félix koncertjét tekinthették meg, a koncert befejeztével pedig Kallós Zoltánt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas, Hazám-díjas erdélyi, válaszúti  magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt köszöntötték 90. születésnapja alkalmából az ország táncosai, zenészei. Tiszteletére a ” Mezőségi Bál” című műsoron számos együttes táncolt egyidőben.  Az egész napos  lelkiismeretes, városunk és a együttesünk hírnevét öregbítő, magas színvonalú rendezvényen való  helytállást követően vették útjukat Békés megye felé a táncosaink.