Navigáció
 
2016. augusztus 1-5. között első alkalommal szerveztünk összművészeti tábort Békésen. Az öt különböző műhelyfoglalkozásoknak, úgy mint a honismereti, alkotó, társastánc, néptánc, valamint a fotós táboroknak a Dánfoki Üdülőközpont adott otthont egy héten keresztül. A tábor érdekessége az volt, hogy a jelentkezők választhatták ki, hogy melyik szakmai csoporthoz szeretnének elsődlegesen csatlakozni, vagyis mi lesz a “főtáboruk”, de a délutánok folyamán mindegyik tábor programjába belekóstolhattak.
Az első napon az ismerkedésé volt a főszerep, bemutatkoztak a foglalkozások vezetői és a segítők, majd a táborozók kezdtek el ismerkedni egymással és a táborral. A következő napok már „munkával” teltek, hiszen a délelőtti órákban mindenki a saját “főtáborának” megfelelő szakmai foglalkozásokon fotózott, táncolt, kézműveskedett vagy éppen a természet adottságait, élővilágát fedezte fel, míg a délutáni pihenőt követően mindig egy adott tábor szakmai műhelyén volt a hangsúly.
Elsőként a néptánc tábor mutatkozott be, ekkor népi játékokat, mondókákat tanulhattak a résztvevő gyerkőcök, de természetesen nem maradtak el a csapatjátékok sem. A következő nap délutánján az összes táborlakó együtt strandolt, majd a társastáncosok tanítottak meg egy disco lépéseket tartalmazó közös koreográfiát, melyet a szülők és az érdeklődők a záróműsoron meg is tekinthettek. A harmadik nap közös foglalkozásán az alkotó táborosok szerveztek egy jó hangulatú aszfaltrajzversenyt. Ekkor ismét újabb barátságok fonódtak, hiszen sorsolással dőlt el, hogy ki kivel lesz egy csapatban. A rajzverseny után, mikor már Dánfoki Üdülőközpont minden kis utcája színekben pompázott, az esti táncház következett. Csütörtök délután a táborozók legnagyobb örömére a program a sárkányhajózás volt, később pedig a Csuta művésztelepről érkezett vendég tartott előadást az általa készített fényképekből.  A tábor zárónapjához közeledve minden szakmai csoport nagy erővel készült a záróműsorra. A fotósok kiállították a héten készült képeiket, a néptáncosok, valamint a társastáncosok a betanult koreográfiákat gyakorolták, a honismereti táborosok a gyűjtött bogarakból készítettek kiállítást és nem utolsó sorban az alkotó táborosok gyöngyből, nemezből, fonalból, papírból készült tárgyaikat, batikolt pólóikat fejezték be és állították ki. Pihenésképpen lehetőség volt még  strandolni, játszani a záróműsor előtt.  Igazán színvonalas táborzárását tudhatnak maguk mögött a Dánfoki Összművészeti Táborban résztvevők, hiszen a kiállítások mellett, színpadra léptek a táncosok, majd a közösen betanult disco-tánccal zárták a gyerekek és a táborvezetők az egyhetes munkát. A műsorokat követően mindenki átvehette oklevelét a színpadon, majd az aszfaltrajzverseny díjazottjainak elismerő okleveleit is kiosztották. A diákok egy kis batikolt terítővel köszönték meg a pedagógusaiknak, segítőiknek egész heti munkájukat. A honismereti műhely oktatói Takács Gábor és Nyul Renáta, az alkotó műhely oktatói Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, Dávid Lilla és Dávid László, a társastánc oktatója Kenyeres Csaba, a néptánc tábor pedagógusai Mahovics Tamás és Mahovicsné Ladányi Anita, valamint a fotós tábor vezetője Gazsó János és Apáti-Nagy Lajos voltak. A Dánfoki Összművészeti Tábor segítői Faragó Katalin, Okányi Mihály, Szántó Kitti, Püski Nikolett és Püski Csaba voltak.
Nagyon jó hangulatban telt a tábor, mindenki pozitív élményekkel gazdagodott. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek lehetőséget kapjanak, hogy több művészeti ággal is megismerkedhessenek. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően, bízunk benne, hogy jövőre ismét találkozunk!
 
A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap