Navigáció
 
A Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójára emlékezett Békés város lakossága 2016. október 23-án vasárnap. Idén nem csak délelőtt, hanem délután és este is programokkal vártuk az érdeklődőket.
A délelőtti megemlékezés a Forradalmi emlékműnél 9:45 perckor térzenével kezdődött a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, ahol Bagoly László karnagy vezényelt. Ünnepi köszöntőt Izsó Gábor úr Békés város polgármestere, ünnepi beszédet pedig Dankó Béla országgyűlési képviselő úr mondott. Köszöntötték a város lakóit és mindazokat, akik megtisztelték jelenlétükkel a megemlékezést. A színvonalas ünnepi műsorban a Békéscsabai Jókai Színház színművészei működtek közre. A forradalmi emlékműnél a hagyományokhoz híven több mint 30 intézmény és társadalmi szervezet helyezte el a megemlékezés virágait. A délelőtti ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével, valamint koszorút helyezett el a Forradalmi Emlékmű készítőjének fia F. Szőke László és unokája. 
 
A Forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megemlékezése délután 14:00 órakor folytatódott a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ kápolna termében egy konferenciával. A konferencia résztvevőit Izsó Gábor polgármester úr köszöntötte. Az előadás sorozatot Hevesi Ferenc a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Békési Szervezetének tagja nyitotta meg. A délután folyamán 3 történelmi előadást hallgathattak meg vendégeink. Az első előadás: Az 1956-os forradalom kitörésének hazai előzményei és külpolitikai, nemzetközi környezete címet kapta Sós Sándor történész előadásában. A következő történelmi előadást Dr. Seres István történész tartotta Három fotó 1956. október 23-ról címmel. A fotók tulajdonosa Osvath György, aki tevékenyen részt vett az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, sajnos nem tudott jelen lenni Csenger városában éppen kitüntetést vett át. Az előadásban közreműködött Borsi Imre kortanú, aki szívesen válaszolt a konferencia résztvevői által feltett kérdésekre. A délután harmadik előadója Mucsi András történész, aki a békési B. Szabó István peréről beszélt és mindezeket az információkat korhű iratokkal igazolta. Az előadások után lehetőségük volt a vendégeinknek, hogy néhány percben feltehessék kérdéseiket az előadókhoz. 18:00 órától Vincze Gábort köszönthettük köreinkben, akinek a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum kiadásában  A békétlen Békés – Forradalom és megtorlás a korabeli iratok tükrében című könyvének könyvbemutatója kezdődött. Az íróval Mucsi András történész beszélgetett, majd könyvvásárlásra és dedikálásra is sor került. 
 
A 60. évforduló alkalmából rendezett megemlékezést 19:30órakor Forradalom és színház 1956-2016 Békéscsabán című színházi előadással zárta a Jókai Színház színművészeinek előadásában a kulturális központ színháztermében.
A színházi előadáson való részvétel ingyenes volt, de támogató adományokat a Békés megyei koraszülött mentőre gyűjtő akció keretében szívesen fogadtunk és fogadunk is az intézményünk aulájában elhelyezett urnában. 
 
A programot az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.
“A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében megvalósuló rendezvény.