Navigáció

Ma minden lehetőségünk adott arra, hogy rendelkezésünkre álljanak a minőségi élethez szükséges javak. Mégis hiányt szenvedünk, mert nem ismerjük a rendelkezésre álló erőforrásainkat. Nem tudjuk, hogyan férhetünk hozzájuk, hogyan használhatjuk ezeket.

Szakmai napunk fókuszában a helyi értékekkel való gazdálkodás áll. Mindez annak érdekében, hogy meglássuk lehetőségeinket és mindannyiunk érdekében fel tudjuk használni azokat.

Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.
Időpont: 2017. február 11. szombat
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Program

 9:00 – 10:00    
Regisztráció

10:00 – 10:40
A szakmai napot megnyitja Izsó Gábor, Békés város polgármestere   

10:10 – 10:50 
Helyi értékek farsangja, avagy februári beszélgetés a helyi fejlesztésekről
Előadó: Kükedi Zsolt, helyi gazdaság- és közösségfejlesztési szakértő

10:50 – 11:30    
Közösségi vállalkozás – JÓT-JÓL
Előadó: Vágvölgyi Gusztáv, szervezetfejlesztő szakember

11:30 – 12:10     
Helyi érték – helyi termék; tippek, trükkök, megvalósítási technikák
Előadó: Szabadkai Andrea, piacépítési, kistermelői érdekképviseleti szakértő

12:10 – 12:30    
Kérdések, válaszok

14:00 – 22:00    
Békési Farsangi Forgatag

 

JELENTKEZEM A RENDEZVÉNYRE

 

Rövid összefoglalók az előadásokról

Kükedi Zsolt
Helyi értékek farsangja, avagy februári fecsegés a helyi fejlesztésekről

Itt a farsang, áll a bál! A téltemetés-tavaszvárás keretében tobzódunk a helyi értékekben, a helyi gazdaság fejlesztésének megvalósított csillogó ötleteiben. De vajon tényleg van ok a fesztiváli hangulatra? Annak ellenére, hogy itt a karnevál, sokan már most böjtölnek, hisz nem jut elég az asztalra. Szegénység és gazdagság egyszerre jelen van életünkben és akár közvetlenül egymás mellett megjelenik: egy-egy álarc mögött komoly nélkülözés lehet. Hogyan vesszük észre ezt a gazdagságot, hogyan készítünk ebből gazdaságot? Hogyan vesszük észre a szegénységet, hozzáállásunkban viszünk-e bele emberséget? Az előbbiből tudunk-e magunk is értéket, boldogságot teremteni, az utóbbit pedig képesek leszünk-e enyhíteni?

Az előadás végig veszi a magyar ember életében alapvető területeken (élelem, energia, a közösség építése, stb.) fellelhető hazai értékteremtő helyi gazdaságfejlesztési mintaadó gyakorlatokat és hogy a farsang után következő böjti időszakot önszántunkból tudjuk felvállalni, ne pedig kényszerből, arra ösztönöz, hogy ebben a zajos forgatagban lássuk meg, hogyan lehetünk magunk is értékteremtőek.

Vágvölgyi Gusztáv
Közösségi vállalkozás JÓT – JÓL

Az előadás során bemutatásra kerül a közösségi vállalkozás, mint szervezeti modellt. Az egyértelmű trend a világunkban, hogy a helyi értékek felértékelődnek.

Az még nem annyira egyértelmű, hogy erre lehet megélhetést biztosító vállalkozást is alapozni. Mindezt úgy, hogy ezek a helyi, közösségi értékek nem elvesznek, hanem gazdagodnak általa. A közösségi vállalkozás az a szervezeti modell, ami a közösségi minőséget használja erőforrásként ahhoz, hogy hatékony, rentábilis vállalkozás jöjjön létre. Az előadásban bemutatásra kerül a szervezeti modellnek a lényege, és az, hogy hogyan lehet elindulni ebbe az irányba.

Szabadkai Andrea
Helyi érték – helyi termék; tippek, trükkök, megvalósítási technikák

Az előadás során szó esik a háztáji felesleg értékesítésről a községi vagy iskolai rendezvényen a ételkínálásról, és a ksitermelő, falusi vendégasztal szolgáltatói szabályokról – gyakorlati megközelítésben.