Navigáció

Március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából, a Forradalmi Emlékműnél emlékeztünk meg Nemzeti Hőseinkről.

A hagyományoknak megfelelően a Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, Bagoly László karnagy vezényletével együtt énekeltük el a Himnuszt. Ezt követően Dr. Csiby Miklós főorvos úr, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület alelnöke ünnepi beszédét hallgattuk meg, melyben felidézte az egykori március 15-i nap eseményeit. Szavai szinte megelevenítették az akkori korszakot „láncot hord a magyar…”, életre keltek a márciusi ifjak… Végül a mi szívűnkben is együtt zengett a zárszó„ Talpra magyar…”.

A Belencéres Néptáncegyüttes Szabad a magyar nép …” című látványos ünnepi műsor-összeállításával folytatódott a program. Mahovics Tamás néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, a Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője rendezésének köszönhetően érezhetővé vált számunkra a tánc, a zene és a vers felemelő összhangja. Az előadásban többek között láthattuk Kodály Zoltán – Farkas Zoltán: Háry Intermezzo című koreográfiáját is. Hallhattunk Petőfi Sándor verseket és Tarján M. Tamás írásaiból részleteket. Az ünnepi program alatt a Békési Szabadidős Lovas Klub lovasai álltak díszsorfalat.

A szép műsor után, a megyei és városi elöljárók, a város intézményei és civil szervezetei koszorút helyeztek el a hősök emlékére a szobornál. A koszorúzás végén közösen elénekeltük a Szózatot.

Az ünnepség zárásaként Békés Város Önkormányzata, Békés város iskolái, valamint a Városvédő és Szépítő Egyesület képviselői koszorút helyeztek el a város lakossága nevében is Irányi Dániel, Széchenyi István és Kossuth Lajos szobránál.

 

Köszönjük a megjelenteknek és azoknak, akik lélekben velünk voltak, hogy együtt ünnepeltünk és emlékeztünk ezen a gyönyörű tavaszi napon!