Navigáció
 
Tisztelt kollégák, kedves szülők és ifjú muzsikusok! 
 
A XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok keretében a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ ebben az évben is megrendezi Békésen a Nemzetközi Vonószenekari Tábort, mely 2017. június 17-én, szombaton kezdődik
 
A szállást 15:00 óráig kell elfoglalni, majd ezután rövid tábori megnyitót tartunk. Este közösen tekinthetjük meg a zenei napok nyitóhangversenyét. Június 23-án pénteken, a hagyományos záró hangversennyel ér véget az egy hetes közös munka és kikapcsolódás. 
 
A résztvevők napi tevékenysége a város központjában található művészeti iskolában zajlik, szállásunk a közeli Petőfi utcai középiskolai kollégiumban lesz, az étkezés a néhány perces sétát igénylő, kiváló konyhával rendelkező Dübögő Étteremben történik.  
 
Országszerte számos zenei tábor várja nyaranként az ifjú muzsikusokat, de ezek közül is kitűnik tartalmasságával, sokszínűségével a békési, amely több évtizedes múlttal büszkélkedhet.  A zenekari tábor keretében lehetőség nyílik egyéni kurzusórák igénybevételére is. A délelőtt és délután tartott zenekari szólampróbák, majd összpróbák mellett ki-ki rugalmasan részt vehet a beosztás szerinti hegedű, vagy cselló óráján.  
 
A hegedűkurzus vezetője idén is S. Dobos Márta, a művészeti tudományok doktora, Artisjus-díjas hegedűművész, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docense lesz, immár 25. alkalommal. 
 
A csellókurzus vezetője pedig ismét Pólus László, a Magyar Állami Operaház művésze, szólócsellistája, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának gordonka főtárgy tanára lesz. 
 
Előd Bernadett Lausanne-ból a tábor elkötelezett támogatójaként érkezik már sokadik alkalommal közénk. Az első hegedűsök szólampróbáinak vezetésén túl ő segíti a mindig érdekes és színvonalas kamarazenei produkciók létrejöttét.
 
A tábor ideje alatt a résztvevők folyamatosan járhatnak zongorás próbákra, s a hét második felében sorra kerülő házi hangversenyeinken Nátor Éva és Rázga Áron zongorakísérők közreműködésével játszhatják el a már repertoáron lévő, vagy épp a kurzuson megtanult műveket.  
 
 A zenekari munka előkészületei a szólampróbákkal kezdődnek, de kedd délutánra menetrend szerint érkezik Werner Gábor, a Budapesti Dohnányi Szimfonikus Zenekar karmestere, aki évek óta visszatérve vezényli a tábori zenekart. Zenei elképzeléseit gyakorló csellistaként – egy-egy zenei megoldást a hangszerén is bemutatva – adja át az ifjú muzsikosoknak. Kevés idő áll rendelkezésre, mégis évről évre mindig nagyszerű produkciók születnek. Csütörtök délután idén is tartunk néhány szóló és kamara produkcióval kiegészített zenekari hangversenyt a gyulai Nádi Boldogasszony Katolikus Plébániatemplomban. A második hegedű szólamának foglalkozásait Bánfi Judit tanárnő vezeti, aki már hosszú évek óta részt vesz a tábor mindennapjaiban, s nélkülözhetetlen tapasztalatainak, kreativitásának köszönhetően a hét során számtalan játékos feladattal segíti a hagyományos békési tábori hangulat megteremtését. 
 
Reggeltől estig igényes, tartalmas, a résztvevők egyéni teherbírásához alkalmazkodó szakmai munka folyik, hangok töltik be a művészeti iskola utolsó szegletét is, a zenéről, a muzsikálásról szól minden. Az esti programok hivatottak oldani a nap fáradalmait. 
 
Minden estére jut valami érdekesség, ami próbára teszi a tudást, kreativitást, de mindemellett a rekeszizmokat is. A tábor szokásai szerint a szobák csapatokba szerveződnek, s már a hétfői „bemutatkozó esten” minél szellemesebben, ötletesebben kell bemutatniuk magukat. A produkciókat a tábor kurzusvezetői, tanárai értékelik.  Az elmaradhatatlan „svájci est” és egyéb programok színesítik az esti összejöveteleket. A csütörtöki, mindig emlékezetes búcsúesten pedig korona kerül a tábor királynőjének és királyának fejére.  
 
A békési tábor egyik különlegessége, hogy hagyományai szerint remekül ötvözi a komoly szakmai munkát a jókedvvel, színvonalas kikapcsolódással. Aki ezt fiatalabb korában megtapasztalja, éveken keresztül visszavágyik hozzánk.  
 
Mindenkit szeretettel várunk ez évi táborunkba, aki már elmúlt 12 éves, ígéretesen játszik hangszerén, vagy épp zenei pályára készül.
 
Minden további kérdésre szívesen válaszol Sándor Ottó táborvezető, felkészítő tanár a sottovoce@vipmail.hu email címen, vagy a +36 70 944-4215 telefonszámon vagy Csökmei Gábor kurzustitkár a csokmei.gabor@bekesikultura.hu email címen, vagy a +36 20 400-2337 telefonszámon.

Meghosszabított jelentkezési határidő: 2017. június 15. (csütörtök)!