Navigáció

Békés várossá nyilvánításának 44. évfordulójára rendezett testületi ülésre került sor a békési Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központban 2017. április 13-án a kora délutáni órákban.

Az ünnepi program elején a jelenlévők a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, Bagoly László karnagy vezényletével elénekelték Nemzeti Himnuszunkat
 
Ezt követően Izsó Gábor Békés Város polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Néhány gondolat erejéig történelmi áttekintést nyújtott a jelenlévőknek az egykori mezővárosról, amely mára a Körösök fővárosaként is ismert település, különböző fesztiválokkal, rendezvényekkel hívja fel magára a figyelmet.
 
Izsó Gábor a köszöntő szavak után színpadra szólította Kecskeméti Gábor diákpolgármestert, a Gál Ferenc Főiskola, Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóját, valamint Gál András diák-alpolgármestert, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákját, hogy átvegyék a város kulcsát Békés Város polgármesterétől, aki számít a fiatalok aktív munkájára az elkövetkező egy esztendőben.
 
Az Ünnepi Testületi ülés a 25 éves jubileumát ünneplő és számtalan kitüntetéssel, díjjal elismert Csabai Színistúdió műsorával folytatódott, melyet vastapssal jutalmaztak a megjelent vendégek.
A stúdiósok kis műsorblokkja után ismét kitüntetések átadásával folytatódott a program.
 
Csarnai Mihály a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért emlékérmet vehetett át Dr. Pintér Sándor belügyminisztertől 2017. március 1-jén Budapesten. Békés Város Önkormányzata elismerve munkáját jutalomban részesítette, melyet Izsó Gábor polgármester adott át.
 
E jeles napon került sor a helyi elismerések adományozására is. Elsőként az Év Békési Sportolója díj átadására, melyet Izsó Gábor nyújtott át Fekécs Sámuel súlyemelőnek és edzőjének Balog Jánosnak, Koma Dániel kosárlabdázónak és edzőinek Balogh Lajosnak és Balogh Vilmosnak. Az Év Békési Sportolója díjban részesült továbbá Laczó Dániel kenus és edzője Seller László is.
 
Az ünnepi testületi ülésen került sor a hagyománynak számító „Békés Városért” kitüntetések átadására is.
A laudációkat a felterjesztők olvashatták fel, név szerint: Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő, Dr. Pálmai Tamás alpolgármester, Erdei Krisztina pedagógus, a Békési Szabadidős és Sportjáték Klub képviselője.
 
Az idei díjazottak:
 
Miklós Lajos a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke; Békés városában végzett kimagasló szakmai munkája, a civil életben való aktív tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.
Szegfű Katalin médiatanár, a Békési Kalendárium ötletgazdája, a civil szervezeteket segítő, valamint a Békés város közösségi életében végzett kiemelkedő munkájáért részesült a kitüntetésben.
Takács János pedagógus, sportvezető, városunk sportéletében végzett kiemelkedő tevékenységéért részesült az elismerésben.

 
Békés Város Díszpolgára kitüntetésben 2017-ben Sebestyénné Farkas Ilona – ahogy sokan ismerik „Mona néni” középiskolai énektanár, zenepedagógus, karvezető, a Békés-tarhosi Zenei Napok kórustalálkozóinak művészeti vezetője, és nem mellesleg Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekművész édesanyja részesült.
Izsó Gábor gratulált és jó egészséget kívánt a kitüntetetteknek, valamint elmondta, hogy a város a továbbiakban is számít munkájukra.
 
A rendezvényt ismételten a több díjjal kitüntetett Csabai Színistúdió műsora színesítette.
Végül a „Beépített kellékek” című színdarabíró pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására került sor. A neves zsűrinek 41 alkotást kellett értékelnie, mely az ország számos pontjáról érkezett, többek között Békésről is.
 
Az emléklapokat és emlékplaketteket Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház igazgatója, rendezője, adta át a jelenlévő pályázatíróknak: Bagolyné Szűcs Andreának és Urbancsekné Sebestyén Mariannak, a Cella Hecc Társulat képviselőjének, Császár Józsefnek, Józsa Péternek, Katona Margit Jolánnak, valamint Kincses Gyula Zoltánnak.
A többi pályázó később kapja meg a mukájukat elismerő emléklapokat és emlékplaketteket.
 
Különdíjak átadására is sor került a színdarabíró pályázat eredményhirdetésén.
A Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ különdíját Koszecz Sándor, az intézmény igazgatója adta át Kalmár Tibornénak.
A Békéscsabai Jókai Színház különdíját Seregi Zoltán a zsűri elnöke adta át Dobos Istvánné Szabó Szilviának, aki Budapestről érkezett a rendezvényre.
A Csabagyöngye Kulturális Központ különdíjában Mihácsi Bettina, szegedi pályázó részesült.
 
Izsó Gábor polgármester úr örömmel jelentette be, hogy a 41 alkotás közül a XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül 2017. június 17-én a békéscsabai Színitanház növendékei Gabnai Sándor: Madzagfalva harangja című darabját fogják bemutatni, aki ráadásul igen messziről, Sopronból érkezett a díjátadásra.
 
A színháztermi program záró akkordjaként a Szózat csendült fel a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, majd a meghívott vendégek átvonultak a kápolna teremben megterített állófogadásra, ahol Kálmán Tibor alpolgármester úr pohárköszöntőjét hallgathatták meg.