Navigáció
 
Tavaly novemberben egy meglepő, nem mindennapi levél érkezett Mahovics Tamás művészeti vezető részére, melyben Sanghai-ba invitálták az együttest.
 
A meghívás 2018. szeptember 13-19. között a Sanghai Turisztikai Fesztiválra szólt, névre szólóan az együttes vezetőjének címezve, melyben egy kedves kínai hölgy, Rose Zhao, a kínai fesztivál szervezője azt írta, hogy nagy megtiszteltetés lenne számukra, ha vendégül láthatnák a Belencéres Néptáncegyüttest.
 
Feltételezhetően a vezető elérhetőségét attól a bulgáriai szervezőtől kaphatták, akiknél 2017. júliusában az együttes részt vett a “Múzsák” Nemzetközi, Ifjúsági, Összművészeti Fesztiválon, és ahonnan a tánc szekció fődíjával tértek haza. A versenyző országok között ebben a kategóriában ugyan kínai indulók nem voltak, viszont összművészeti fesztivál lévén a következő héten kínai filmek, szobrászművészeti alkotások is versenybe szálltak, s képviselőjük már jelen volt a Belencéres Néptáncegyüttes sikeres bemutatkozásakor is.
 
A Sanghai-ban megrendezésre kerülő fesztiválon kb. 34 nemzet táncosai, zenekarai mutatkoznak be, a programban a város főutcáján menettánc, fakultatív programok és gálaműsor is szerepel. Közvetlenül 5000 ember kerül bevonásra, televízión keresztül viszont 5 millióan kísérhetik figyelemmel az eseményeket. A békési delegáció 37 fővel képviselteti magát, köztük Izsó Gábor polgármesterrel, akinek a szervezők jóvoltából a fesztivál ideje alatt lehetősége nyílik az ottani polgármesterrel találkozni egy jövőbeli testvérvárosi kapcsolat kialakításának reményében.
 
A csoport nagy izgalommal készül az utazásra, jelenleg támogatók és utazási irodák megkeresése zajlik, mert bár a csoport tagjainak a kínai tartózkodás ingyenes, az útiköltségüket maguknak és a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesületnek kell állnia. A bemutatkozások mindannyiszor élőzenei kísérettel történnek, kiknek költségét szintén az egyesület állja, ahogy polgármester úr és általa Békés Város Önkormányzata is hozzájárul a megvalósításához.
 
Fotó: Gazsó János