Navigáció

Békés várossá nyilvánításának 45. évfordulója alkalmából ünnepi testületi ülésre került sor a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban 2018. április 13-án a kora délutáni órákban.

Az ünnepi program nyitányaként a jelenlévők a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében,  Bagoly László karnagy  vezényletével elénekelték Nemzeti Himnuszunkat.
Ezt követően Izsó Gábor Békés város polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét, melyben kiemelte, hogy Békés várossá válása meredeken felfelé ívelő pályát indított el, valamint összefoglalta az azóta eltelt éveket és kitért napjaink eseményeire, beruházásaira is. A köszöntő után hivatalosan is beiktatták a város diákpolgármesterét, Flóra Elemért (Gál Ferenc Főiskola, Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium), valamint a diák-alpolgármestert, Fekete Andrea Dominikát (Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium).
 
József Attila Thomas Mann üdvözlése című költeményét D. Nagy Bence szavalta el, majd az elismerések átadása következett.
2017-ben nyújtott kimagasló teljesítményéért „Az Év Békési Sportolója” címet három fő nyerte el. Fekécs Sámuel a Békési TE Súlyemelő Szakosztályának versenyzője (edzője Balog János), Juhos István a Surman Box Club versenyzője (edzői: Surman Zoltán és ifj. Surman Zoltán), valamint Laczó Dániel, a Békési Kajak – Kenu Club versenyzője, (edzője: Seller László) vehették át a díjakat. 
 
Az ünnepi testületi ülésen került sor a hagyománynak számító „Békés Városért” kitüntetések átadására is.
A laudációkat a felterjesztők olvasták fel, név szerint: Mucsi András önkormányzati képviselő, Izsó Gábor Békés város polgármestere, valamint Dr. Pálmai Tamás alpolgármester.
Városunk értékőrző tevékenységében végzett kiemelkedő munkájáért Apáti–Nagy Lajos fotós vehette át elsőként a kitüntetést. 
A kóruskultúra fenntartásáért és a Békés-tarhosi Énekiskola szellemi örökségéért végzett kiemelkedő tevékenységéért Gellénné Körözsi Eszter pedagógus kapott kitüntetést.
A testület a város mozgóképkultúrájának fellendítéséért végzett kiemelkedő munkájáért, lokálpatriotizmusáért Békés Városért kitüntetést adományozott Vámos Zoltán operatőr-pedagógusnak.
Békés Város Díszpolgára kitüntetésben 2018-ban Hégely László részesült, a város népi kultúrája területén végzett kiemelkedő tevékenységéért. A nyugdíjas pedagógus – aki számos civil szervezetnek tagja, a békési Tündérkert megálmodója – önzetlen és segítő munkája példaértékű, követésre méltó. Korábban Békés Városért elismerést és KÉSZ díjat is kapott már.
A képviselőtestület a városban végzett kiemelkedő, fáradhatatlan közösségépítő és hagyományőrző tevékenységéért a Belencéres Néptáncegyüttest „Civilek a Városért” címmel tüntette ki.
A néptáncegyüttes rendszeres szereplője a városban már hagyománnyá vált nagyrendezvényeknek, báloknak, a Madzagfalvi Napoknak és a Békés–Tarhosi Zenei Napoknak egyaránt, de külföldön is gyakran fellépnek, színvonalas munkájukat számtalan díj és elismerés jelzi.
 
Horváth Elek Kisegyüttesének műsora után, a program záró akkordjaként a Szózat csendült fel a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében, majd a meghívott vendégek átvonultak a kápolna teremben megterített állófogadásra, ahol Kálmán Tibor alpolgármester úr pohárköszöntőjét hallgathatták meg.
 
Fotó: GA-Pix Fotó