Navigáció

Az augusztus 20-i, Szent István-napi Ünnepségsorozat részeként idén immár második alkalommal rendezték meg Békésen a Körös-menti Települések Találkozóját, melyre Doboz, Köröstarcsa, Ágya, Nagyszintye, Nagyzerind, valamint Simonyifalva képviselői érkeztek városunkba.
A délelőtti ünnepi műsor kezdetén a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével énekelték el a résztvevők a magyar himnuszt, majd Izsó Gábor, Békés város polgármestere mondott köszöntőt. Az egyházak képviselői – Dr. Esiobu Anayo Augustus katolikus plébános, Dr. Vas Gergely baptista lelkipásztor és Katona Gyula református esperes urak – ökumenikus szertartás szerint megszentelték az új kenyeret. Az előző évekhez hasonlóan idén is meg lehetett vásárolni a Testvérvárosok kenyerét, melynek bevételét a szervezők jótékony célra fordítják.
A Körös-menti Települések Találkozóját Kálmán Tibor, Békés város alpolgármestere nyitotta meg, majd az Ágyáról érkezett Tőzike Néptánccsoport táncosainak műsora emelte az ünnep fényét.
Ezt követően a Rákóczi utca 8. szám alatti, volt Polgári Leányiskolánál lévő felújított dombormű átadására került sor, ahol Dr. Csiby Miklós, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület alelnöke mondott beszédet.

A városi ünnepséggel párhuzamosan, a Dánfoki Üdülőközpontban már reggel elkezdődtek a versenyek. Idén 21 csapat mérte össze főzőtudását a III. Délkelet Magyarországi Pacalfőző Versenyen, melyen a következő eredmények születtek:

“Pacal” kategória:
I. hely: Barátok csapata
II. hely: Mezőberényi Muslicák
III. hely: Polgárőrség csapata

“Pacal variációk” kategória:
I. hely: Békési Kisgazdakör
II. hely: Mátyás király tériek csapata
III. hely: Doboz csapata

Pacal leves kategória:
I. hely: Fakanál Forgatók
II. hely: Simonyifalva csapata
III. hely: “Testvérvárosok kenyere” csapat

Különdíjasok:
Békési Nosztalgia csoport
Tarhos mindenkié csapat

A díjakat Izsó Gábor, Békés város polgármestere és Kálmán Tibor alpolgármester adta át a résztvevőknek. Ezúton is köszönjük Varga István, Vida Lajos és Bondár Gábor zsűritagok munkáját.

A Kispályás Labdarúgótornán, Kuti László NB II-es játékvezető irányításával idén 6 csapat mérte össze tudását.
A következő eredmények születtek:
6. hely: Random 11
5. hely: Tarhos
4. hely: Nagyház Pince Borozó
3. hely: Római Térkő
2. hely: Fess Rochilde
1. hely: L.T.P.

A díjakat, serlegeket és okleveleket Kálmán Tibor alpolgármester adta át a dobogósoknak.

Ezúton is gratulálunk mindkét verseny díjazottjainak! Jövőre ismét összemérhetik tudásukat azok is, akik idén nem kerültek be a legjobbak közé.

14:00 órától szabadidős programok, kiállítások, kirakodóvásár és helyi termékek piaca várta az érdeklődőket a Dánfoki Üdülőközpontban.
Izsó Gábor polgármester köszöntőjét követően az egyházak képviselői áldást mondtak és megszentelték a Testvérvárosok kenyerét.
A színpadon felléptek a Békés Megyei Ki-Mit-Tud? tehetségkutató verseny résztvevői, a Békési Hagyományőrző Dalkör, a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, helyi kis csoportok, valamint az ágyai és nagyzerindi néptánc csoportok.
Számos program várta az érdeklődőket a környezettudatosság jegyében is, például Zöldülj! Fordulj! kiállítás és családi vetélkedő, valamint Zöld sziget játszóház, ahol kicsik és nagyok egyaránt tesztelhették tudásukat és értékes információkkal gazdagodhattak.
A vetélkedő 5 játékállomásának – Szemetelj okosan!, Célbadobás, Ökolábnyom számítás, Kék Bolygó, Magkereső – teljesítéséhez szükség volt ügyességre, csapatmunkára és cseppnyi tudásra is. A legügyesebbek értékes díjakat vehettek át Gurbán Líviusztól, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársától. Gratulálunk nekik!
1. hely: Kmotricza Igor
2. hely: Zana és Mucsi
3. hely: Lakatos Tibor

A délután folyamán bemutatták a nemrég megjelent Békési szavak című könyvet is. A kiadványban a Békési Nosztalgia csoport tagjai Békési Béla vezetésével gyűjtötték össze a még fellelhető, de mára feledésbe merült helyi kifejezéseket. Az érdeklődők megvásárolhatták a Fejezetek Békés város történetéből című kiadványt is, mely idén májusban jelent meg.
A rendezvény ideje alatt Dr. Erdész Csaba állatorvos tanácsadással és ismeretterjesztő kiadványokkal várta a felelős állattartás iránt érdeklődőket, akik fűszer- és kerti növényekkel is megismerkedhettek a Kereki kert jóvoltából.
Este 20:00 órától Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar fellépése zárta a napot.

A Körös-menti Települések Találkozója a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és Békés Város Önkormányzatának együttműködésével valósult meg az INTERREG V-A Románia-Magyarország program ROHU-292, CultUmbrella – Települési együttműködések erősítése a Körösök Völgyében c. projektjének keretében. A projekt célja a térség települései és lakosai közötti együttműködések előmozdítása, megerősítése, a helyi kulturális és természeti értékek bemutatása, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése.

Jelen rendezvény nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.

/Fotó: GA-Pix Fotó/