Navigáció
Különlegességet készítettünk legutóbb is a Bróda László szakácsmester vezette Laci konyhán. Az étel osztatlan sikere most sem volt kérdéses. Vita tárgyát egyetlen dolog képezte, melyet hosszas fejtegetés követően oldottunk meg, miszerint a szilvás szószba kell-e cukor vagy sem. Az édes szájúak győztek, így került bele az is, bár szakács mesterünk szerint nem kellene lekvárt készíteni végül belőle. A minden alkalommal elsajátított új fogás most az volt, hogy a sertés tarját sózás és zsiradék nélkül elősütöttük egy serpenyőben, ezt követően került csak át végső helyére, a tepsibe. Ennek célja, hogy úgynevezett kéreg képződjön rajta és az értékes tápanyagok, természetes só benne maradjon. Eredetileg nem terveztük, de még barna mártást is főztünk végül a húsból kinyert szaft felhasználásával, mely még inkább gazdagította elkészült fogásunkat.
Legközelebb, vagyis 2020. 02.27-én 17 órától a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban fűszeres, csípős csirkeszárnyat készítünk zöldborsós bulgurral. 
Sült tarja aszalt szilvás, vörösboros szószban 4 főre a következőképpen készíthető:

Hozzávalók:
Körethez, mely esetünkben burgonyapüré volt:
1 kg burgonya
só, bors
víz, tej, vaj

A sült tarjához:
4 szelet sertés tarja (kb. 80 dkg)
1 db Kápia paprika
1 db zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Laci konyha fűszerkeverék vagy Vegeta

Aszalt szilvás szószhoz:
1 tasak aszalt szilva
1 db fahéj
5 szem szegfűszeg
2 dl száraz vörösbor
fél citrom reszelt héja és a leve
2 evőkanál kristálycukor
víz
2 evőkanál étkezési keményítő

A barna mártáshoz:
a sült hús kiengedett leve
víz
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:
Aszalt szilvás, vörösboros szósz:
Az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk, hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Némi főzést követően hozzáöntjük a vörösbort, belereszeljük a fél citrom héját, felöntjük vízzel. Ezt követően addig főzzük, míg majdnem egységes masszát kapunk. Az étkezési keményítőt vízzel kikeverjük, a fővésben lévő szilvaszószhoz adjuk. Ekkor kerül bele a kristálycukor is. (Ha valaki savanykásabban jobban szereti, akkor ezt az utolsó mozzanatot el is hagyhatja.) Az egészet jól összefőzzük.

Sült sertés tarja:
A húst 1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk, egy edényben zsír vagy olaj nélkül mindkét oldalán megpirítjuk, kérget pirítunk rá. Azért nem kell zsiradék, mert a sertés tarja az egy zsíros hús, illetve meg fogjuk látni, hogy még levet is enged.
Az elősütést követően egy tepsibe helyezzük a hús szeleteket, ráöntjük a kiengedett levet is. Vegetával vagy más fűszerkeverékkel megszórjuk. Sóval külön nem szükséges,mert a keverék azt is tartalmaz, illetve elég csak a hús egyik oldalát. A paprikát hosszanti csíkokra vágjuk, akár magjával együtt is ráhelyezzük a hússzeletekre. Felszeleteljük a vöröshagymát, apróra vágjuk a fokhagymát és ezeket is rászórjuk. Lefedjük alufóliával és 180 fonok előmelegített sütőben 60 percig sütjük. 60 perc után levesszük róla a fóliát. A húst megfordítjuk, leöntjük a levét, amiből most tudjuk majd a barna mártást elkészíteni. Ezt követően visszahelyezzük a sütőbe és készre sütjük. Még kb. 10-15 perc.

Barna mártás:
A hús kiengedett levéhez vízzel kikevert keményítőt öntünk, sózzuk és az egészet összefőzzük.

Burgonyapüré:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk és sós vízbe feltesszük főni. Mikor készen van leszűrjük. Krumplinyomóval összetörjük. Ízlés szerint adunk még hozzá sót (ha kell), borsot, vajat és tejet. Kézzel vagy géppel kikeverjük.

Jó étvágyat kívánunk!