Navigáció

Békés Város Önkormányzata a „Zöld 14” Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődéséért Egyesülettel közösen sikeresen pályázott a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) települési klímastratégia és egy települési klímavédelmi kerekasztal létrehozása, valamint kapcsolódó lakossági szemléletformálásra.
A projekt keretében a klímaváltozással kapcsolatos információk és tudás megosztása, a szakmai párbeszéd kialakítása és fenntartása, valamint a jó gyakorlatok átadása okán a szakmai szervezetek és a helyi szereplők bevonásával klímatudatosságot erősítő szemléletformálási workshopok és klímavédelmi konferencia kerülnek megszervezésre, valamint megkezdni munkáját a klímavédelmi kerekasztal.

Augusztus 5-én kerül meredezésre két klímatudatosságot erősítő workshop, egy a térség települési önkormányzatainak dolgozói részére, egy a térségben működő oktatási intézmények pedagógusai, munkatársai részére. Az interaktív, gyakorlatorientált program célja a klímaváltozással kapcsolatos összefüggések és problémák bemutatása, kiemelve a környezeti szemléletformálás fontosságát a gyerekek, fiatalok körében. A workshopok fontos tartalmi elemei a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztás, tapasztalatcsere, egyéni megoldások és saját ötletek megbeszélése, gyakorlatba való átültetése, a klímastratégia módszertanának ismertetése, igények felmérése.

Az augusztus 6-án megtartandó konferencia célja, hogy bemutassa a pályázati projektet, felhívja a figyelmet a munkába való bekapcsolódás lehetőségére, a résztvevőkkel közösen megkezdődjenek a klímastratégia kidolgozására vonatkozó együttműködések, az igények, a javaslatok, a tapasztalatok, információk gyűjtése a stratégia előkészítéséhez hatékonyan folytatódhasson.

A kerekasztal a minél szélesebb körű társadalmi egyeztetést szolgálja. A szintén augusztus 6-án megrendezésre kerülő alakuló ülésen a szakmai moderátorok ismertetik a klímaváltozással kapcsolatos legújabb modelleket, jó gyakorlatokat, bemutatják a korszerű fejlesztési lehetőségeket, illetve a készülő települési klímastratégiát. A résztvevők megoszthatják véleményüket, észrevételeiket, feltehetik kérdéseiket, ezzel is segítve a tervezési munkát.

A rendezvények részletes programja és a projektről további információk a https://www.bekesvaros.hu/klimatudatosbekes és a https://www.facebook.com/klimatudatosbekes oldalakon érhetőek el.

A projekt Európai Uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Projekt címe: Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Békésen
Projekt azonosító: KEHOP-1.2.1-18-2018-00038